ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες: Τα τρία σενάρια

ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες: Τα τρία σενάρια

Σήμερα το βράδυ η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες θα κρίνει το τηλεοπτικό τοπίο καθοριστικά.

Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση των δικαστών, εντούτοις τα σενάρια που ακούγονται είναι τρία. Το σημαντικότερο θέμα είναι εάν ο υπουργός Επικρατείας είχε δικαίωμα να παρακάμψει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Εκτός απροόπτου, οι δικαστές στην σημερινή τους διάσκεψη θα κληθούν να ψηφίσουν για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Καθοριστικό θέμα θα αποτελέσει όπως εκτιμάται ο ρόλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες.

Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις πολλές αλλά σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την κρίση των δικαστών .

Και αυτό γιατί αν αποφανθούν υπέρ της αντισυνταγματικότητας , κρίνοντας πως αρμόδιο για την χορήγηση των αδειών είναι το ΕΣΡ, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις αλλάζοντας τα δεδομένα της επόμενης μέρας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές , ότι στο σκεπτικό της απόφασης θα καταγράφονται θέσεις που μπορεί βγάζουν από το αδιέξοδο την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, να αναφέρεται πως ο υπουργός δεν είχε μεν την αρμοδιότητα αλλά η υπόθεση πέρασε στα χέρια του καθώς δεν κατέστη δυνατό να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Εκτιμάται πως ενδεχομένως το δικαστήριο θα μπορούσε να ορίσει συγκεκριμένη προθεσμία για την συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Με αυτό τον τρόπο , λένε αρμόδιες πηγές, θα δίνεται μεν  χρόνος αλλά θα είναι συγκεκριμένος υποχρεώνοντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρουν λύση εντός της προθεσμίας που θα οριστεί, αυτή τη φορά, από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Στην περίπτωση , πάλι, που ο νόμος κριθεί συνταγματικός με το σκεπτικό πως η αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ ήταν η αιτία να περάσουν οι αρμοδιότητες  στον υπουργό τότε οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν για το θέμα του περιορισμένου αριθμού των αδειών.

Σε αυτή την περίπτωση, οι εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, λένε πως δεν αποκλείεται η Ολομέλεια να κρίνει αντισυνταγματική την συγκεκριμένη ρύθμιση για τις τέσσερις άδειες. Και αυτό το σενάριο μπορεί να σημάνει νομοθετικές αλλαγές από την πλευρά της κυβέρνησης άρα και ανατροπές των μέχρι σήμερα δεδομένων.
Τον τελευταίο λόγο, πάντως, έχουν οι ανώτατοι δικαστές οι οποίοι και θα βάλουν την υπογραφή τους στην επίμαχη απόφαση του ΣτΕ.

Σε περίπτωση που ο νόμος κηρυχθεί αντισυνταγματικός, γιατί μόνο το ΕΣΡ είχε σύμφωνα με το Σύνταγμα την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τότε θα πρέπει να υπάρξει διορθωτική νομοθετική πρωτοβουλία.

Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τους δικαστές να εκδίδουν μία προδικαστική απόφαση, δίνοντας προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για την συγκρότηση του ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα. Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των αδειών πιθανότατα να κριθεί από το νέο ΕΣΡ.

Εάν ο νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε το δικαστήριο μπορεί να θέσει  σε ψηφοφορία και για θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο συγκεκριμένος αριθμός.

Κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Στις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά των αποφάσεων:

1. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 4297/2016 για τη «μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».

2. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 7230/2016 για τη «μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

3. Του γενικού γραμματέα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Α. Π.7752/8.4.2016) με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδοτήσεως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου σε εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 6 και 6 παρ. 5 ν. 4339/2015 και με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.

4. Των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας με αριθμό 7984/2016 για τον «καθορισμό τιμής εκκλήσεως για τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

5. Των υπουργών Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας με αριθμό 7577/2016 για τον καθορισμό  ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόληση ανά ειδικότητα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.


Πηγή : www.madata.gr

Σε απασχολούν αναπάντητα ερωτήματα; Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα αισθηματικά σου; υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου; έχεις σχέση με παντρεμένο; θέλεις άμεσα επανασύνδεση; Θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας με τους αστρολόγους του OROSKOPOS.TV

Κάλεσε τώρα από : σταθερό ή κινητό στο 14850 με χρέωση μόνο 0,76 €/λεπτό με ΦΠΑ

Κάλεσε τώρα και θα λυθούν όλες σου οι απορίες !

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 14850 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Περισσότερα σχετικά άρθρα

Τηλεοπτικές άδειες: Η επόμενη μέρα

Τηλεοπτικές άδειες: Η επόμενη μέρα

Τηλεοπτικές άδειες: Η επόμενη μέρα

Aνατροπές προκαλεί η απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με την...

Τηλεοπτικές άδειες: Οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου μετά την απόφαση του ΣτΕ

Τηλεοπτικές άδειες: Οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου μετά την απόφαση του ΣτΕ

Τηλεοπτικές άδειες: Οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου μετά την απόφαση του ΣτΕ

Αλλάζει τα δεδομένα του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών η χθεσινοβραδυνή απόφαση του Συμβουλίου της...

Τηλεοπτικές άδειες μετά την απόφαση του ΣτΕ: Ο διαγωνισμός σαν να μην έγινε

Τηλεοπτικές άδειες μετά την απόφαση του ΣτΕ: Ο διαγωνισμός σαν να μην έγινε

Τηλεοπτικές άδειες μετά την απόφαση του ΣτΕ: Ο διαγωνισμός σαν να μην έγινε

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν σκληρή και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Η...

Τηλεοπτικές άδειες: Χωρίς απόφαση η συνεδρία του ΣτΕ. Αύριο τα σπουδαία

Τηλεοπτικές άδειες: Χωρίς απόφαση η συνεδρία του ΣτΕ. Αύριο τα σπουδαία

Τηλεοπτικές άδειες: Χωρίς απόφαση η συνεδρία του ΣτΕ. Αύριο τα σπουδαία

Στην αυριανή κρίσιμη διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις...

Τηλεοπτικές άδειες: Τι ζητούν οι 4 καναλάρχες. Τι τόνισε ο Παππάς, τι υποχρεούνται

Τηλεοπτικές άδειες: Τι ζητούν οι 4 καναλάρχες. Τι  τόνισε ο Παππάς, τι υποχρεούνται

Τηλεοπτικές άδειες: Τι ζητούν οι 4 καναλάρχες. Τι τόνισε ο Παππάς, τι υποχρεούνται

Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, είχε διαδοχικές συναντήσεις  στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τους τέσσερις...

Τον Οκτώβριο η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Τον Οκτώβριο η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Τον Οκτώβριο η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Μετά το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή προς τον Οκτώβριο, αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις...