Πολιτική μάχη αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση για το ΕΣΡ. Εξελίξεις

Πολιτική μάχη αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση για το ΕΣΡ. Εξελίξεις

Τη συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Ραδιοτηλεόρασης θα επιχειρήσει εκ νέου, στις 5 το απόγευμα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας.

Το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Στη  Διάσκεψη θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

. Η Διάσκεψη των Προέδρων αποτελείται από 25 μέλη από τα οποία τα 11 πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόλοιπη κατανομή έχει ως εξής: 4 ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΚ, 2 ΠΟΤΑΜΙ, 2 ΚΚΕ, 1 ΧΑ, 1 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, 1 ανεξάρτητος. Η συμπλήρωση του παζλ των 4/5 αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο δύσκολη κοινοβουλευτική εξίσωση για το Μαξίμου, που ούτε η 5η Διάσκεψη των Προέδρων, όπως όλα δείχνουν, θα λύσει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα.

Επίσης, το πρωί, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, επίκειται η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.

Με τη διάταξη αυτή, διευκρίνισε, όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ.

Έτσι κι αλλιώς η καταψήφιση της υποψηφιότητας Πολύδωρα είναι βέβαιη και υπονομεύει ταυτόχρονα κάθε δυνατότητα συναίνεσης. Ποιος ο λόγος να επιμείνουμε;

Η έγκαιρη απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα είναι δυνατόν να αποτελέσει την αφορμή για να συγκλίνουν τα κόμματα σε άλλες, κοινά αποδεκτές επιλογές.

Ενώ λοιπόν η υποψηφιότητα Πολύδωρα στηρίχθηκε χθες από υπουργούς όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στο παρασκήνιο οι αντιδράσεις βουλευτών που συντάχθηκαν με τις δηλώσεις αποδοκιμασίας των βουλευτών Χρήστου Καραγιαννίδη και Αννέτας Καββαδία ήταν σαφώς περισσότερες και απαιτούσαν την άμεση αλλαγή στάσης της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που έτσι κι αλλιώς τάχθηκε από την αρχή κατά της υποψηφιότητας Πολύδωρα, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της για την χθεσινή συνέντευξη του πρώην προέδρου της Βουλής στην κρατική τηλεόραση και πλέον θέτει τρεις απαράβατους όρους στην κυβέρνηση, προκειμένου να συζητήσει στο μέλλον πιθανή σύμπραξή της στην εκλογή του νέου ΕΣΡ:

1. Να κατατεθεί στην Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο  ΕΣΡ, τόσο για την έκδοση προσωρινών τηλεοπτικών αδειών , όσο και για τον διαγωνισμό μόνιμης αδειοδότησης των καναλιών.

2. Να αποσύρει η κυβέρνηση την πρότασή της για τον διορισμό του Βύρωνα Πολύδωρα στο αξίωμα του προέδρου του ΕΣΡ και να συζητηθούν από μηδενική βάση, άλλες υποψηφιότητες για την σύνθεση του συμβουλίου, που θα είναι αποδεκτές και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

3. Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση πόσες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας προτείνει πλέον, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού προέβλεπε μόνο τέσσερις άδειες.

«Πριν αποσαφηνιστούν όλα αυτά, η Ν.Δ. δεν συζητά κανένα όνομα για το ΕΣΡ και δεν πρόκειται να δώσει την θετική της ψήφο» τονίζουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ν.Δ. προσθέτοντας όμως, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα μεταβάλλει την στάση της εφόσον όλα αυτά αποσαφηνιστούν και δεν θίγεται ο κυρίαρχος ρόλος του ΕΣΡ σε οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης. 

Όμως και η κυβέρνηση φέρεται για πρώτη φορά, να συζητά την αποδοχή των προϋποθέσεων που θέτει η Ν.Δ., καθώς εφόσον επιτύχει την συγκρότηση του ΕΣΡ, έστω και σε μεταγενέστερο στάδιο, βγαίνει από την δύσκολη θέση που περιήλθε μετά την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει τον κεντρικό της στόχο που ήταν, να πληρώνουν στο εξής τα κανάλια ετήσιο ενοίκιο για τις συχνότητες που θα κατέχουν προσωρινά, έως ότου πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός με προδιαγραφές που θα ορίσει πλέον το ΕΣΡ αναλαμβάνοντας παράλληλα και την διεξαγωγή του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον η σημερινή Διάσκεψη των προέδρων πραγματοποιηθεί και δεν αναβληθεί με πρωτοβουλία του κ. Βούτση, δεν πρόκειται να καταλήξει σε αποτέλεσμα, καθώς απαιτείται πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, που «μπλοκάρεται» από τις ψήφους των εκπροσώπων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Και οι όποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων θα μετατεθούν για το μέλλον, αφού προηγουμένως τα κόμματα της αντιπολίτευσης λάβουν στα χέρια τους τις νομοθετικές διατάξεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά και την επίσημη απόφαση του ΣΤΕ που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

«Πρώτα θα ψηφιστούν όλες οι διατάξεις που θα επαναφέρουν το νομοθετικό πλαίσιο στην κατάσταση που βρισκόταν πριν τον νόμο Παππά και μετά θα συζητήσουμε για την σύνθεση του ΕΣΡ» τονίζουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Πάντως η Ν.Δ. απαιτεί ήδη από χθες, όχι μόνο την κατάργηση του άρθρου  2Α του νόμου 4339 που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ, (την κατάργησή του έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση) αλλά και το άρθρο 2 του ίδιου νόμου, με το οποίο ο αριθμός των πανελλαδικών αδειών καθοριζόταν στις τέσσερις.

Προχωρούν οι βεβαιώσεις λειτουργίας

Από το Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω τόσο στη νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ όσο και στο νομοσχέδιο που προωθείται για τις βεβαιώσεις λειτουργίας. «Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα σήμαινε επιστροφή στο παλαιό καθεστώς με μια άνευ όρων υπογραφή παράτασης της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Στο Μαξίμου υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία πως το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά στο σύνολό του, αλλά μόνο το άρθρο 2Α (που μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στο αρμόδιο υπουργείο) και για αυτό προετοιμάζει νομοσχέδιο μόνο για το μεσοδιάστημα. Πως, δηλαδή, μπορεί να καλυφθεί το κενό από τώρα μέχρι την διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού.

Οι βεβαιώσεις λειτουργίας θα βασίζονται στον νόμο Παππά και τις προϋποθέσεις που βάζει (τραπεζική – ασφαλιστική - φορολογική ενημερότητα, ελάχιστος αριθμός 400 απασχολουμένων, τεχνολογικός εξοπλισμός, κτιριακές υποδομές). Αίτηση θα μπορεί να καταθέσει οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις και το τίμημα αναμένεται να ανέρχεται στα 6-7 εκατομμύρια ετησίως.

Το μόνο «παραθυράκι» που αφήνουν ανοιχτό για μην προχωρήσει το νομοσχέδιο είναι το ΕΣΡ τελικά να συγκροτηθεί και με «ανοχή» να αναλάβει και τη διαδικασία των προσωρινών βεβαιώσεων λειτουργίας, μέχρι να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός.

Γ. Κουμουτσάκος για ΕΣΡ: Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών«Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, τονίζοντας ότι προέχει να υπάρξει «μια νέα νομοθετική βάση και αμέσως μετά να δούμε τα πρόσωπα, που θα πρέπει να είναι ευρείας αποδοχής».

«Προηγούνται οι θεσμοί και η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης, η επιστροφή αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος ενώ σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση για τον Β. Πολύδωρα έκανε λόγο για «τερτίπι» που δεν έχει «ούτε την απαραίτητη ουσία, ούτε ειδικό βάρος».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη δική της πρόταση για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων. «Θα το δούμε στην πορεία της ημέρας. Ούτε το αποκλείω ούτε το επιβεβαιώνω», ανέφερε.

Επισήμανε ακόμη ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει τη δική της πρόταση νόμου που θα τηρεί «όλη τη βασική λογική του Συντάγματος» και στην οποία, όπως είπε, «ο θεμελιώδης ρόλος του ΕΣΡ θα είναι απόλυτα εδραιωμένος». Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόταση της Ν.Δ. θα προβλέπει «πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος» ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό των καναλιών είπε ότι θα είναι «όσα επιτρέπει το φάσμα και η αγορά».

Τόνισε παράλληλα ότι η νέα κυβερνητική πρόταση για προσωρινή αδειοδότηση «αντιβαίνει τον πυρήνα της απόφασης περί συνταγματικότητας» και υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει υποστεί πανωλεθρία και βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί η υπόθεση των τηλεοπτικών καναλιών να είναι ένα προπέτασμα καπνού για να κρυφτούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος», ενώ εκτίμησε ότι «τίποτε δεν θα αλλάξει με έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό». «Δεν χρειάζεται ανασχηματισμός κυβέρνησης, αλλά ανασχηματισμός Πρωθυπουργού», τόνισε.

Σημείωσε τέλος ότι υπάρχει «μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ολοκληρωτικής νοοτροπίας που θίγει τη δημοκρατική λειτουργία» και, όπως είπε, «όλες αυτές τις ανησυχίες θα τις μεταφέρει ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», στη συνάντηση που θα έχουν στο Προεδρικό Μέγαρο.

protothema


Πηγή : www.madata.gr

Σε απασχολούν αναπάντητα ερωτήματα; Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα αισθηματικά σου; υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου; έχεις σχέση με παντρεμένο; θέλεις άμεσα επανασύνδεση; Θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας με τους αστρολόγους του OROSKOPOS.TV

Κάλεσε τώρα από : σταθερό ή κινητό στο 14850 με χρέωση μόνο 0,76 €/λεπτό με ΦΠΑ

Κάλεσε τώρα και θα λυθούν όλες σου οι απορίες !

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 14850 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Περισσότερα σχετικά άρθρα

Μάχη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Μάχη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Μάχη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε μάχη έχει εξελιχθεί η διάσκεψη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι δικαστές αναμένεται να ψηφίσουν για την συνταγματικότητα του...

Τηλεοπτικές άδειες: Το ΣτΕ ανέτρεψε τα δεδομένα. Κρίσιμη Διάσκεψη σήμερα για το ΕΣΡ

Τηλεοπτικές άδειες: Το ΣτΕ ανέτρεψε τα δεδομένα. Κρίσιμη Διάσκεψη σήμερα για το ΕΣΡ

Τηλεοπτικές άδειες: Το ΣτΕ ανέτρεψε τα δεδομένα. Κρίσιμη Διάσκεψη σήμερα για το ΕΣΡ

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, στις 14:00, η οποία θα κάνει ακόμη μία προσπάθεια, ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, ώστε να...

Η Πιπιλή υπέρ της υποψηφιότητας Μπουτάρη

Η Πιπιλή υπέρ της υποψηφιότητας Μπουτάρη

Η Πιπιλή υπέρ της υποψηφιότητας Μπουτάρη

Υπερ της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης τάχθηκε η Φ. Πιπιλή παρά το γεγονός ότι η ΝΔ δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και...

"Φρένο" στα εκλογικά σενάρια

"Φρένο" στα εκλογικά σενάρια

Φρένο στα εκλογικά σενάρια που πυροδότησε η διαγραφή του Β. Πολύδωρα καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε στους 153 έβαλε η κυβέρνηση....

Παφίλης: Καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας

Παφίλης: Καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας

Παφίλης: Καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας

«Καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας με δικό μας σκεπτικό [...]. Καταψηφίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την πολιτική του...

Τσίπρας: Υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τσίπρας: Υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τσίπρας: Υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην πρόταση της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να...