ΣτΕ για Τηλεοπτικές άδειες: Να επαναληφθεί ο διαγωνισμός. Παππάς: Τέρμα το τζάμπα

ΣτΕ για Τηλεοπτικές άδειες: Να επαναληφθεί ο διαγωνισμός. Παππάς: Τέρμα το τζάμπα

Επιτακτική θεωρεί την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νίκο Σακελαρίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί.

Η απόφαση επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της νομολογίας του Δικαστηρίου ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι και παράνομη. Και, προκειμένου ακριβώς να αποκατασταθεί η νομιμότητα, απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.

Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον Υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν.4339/15). Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων και δεδομένης της αδυναμίας συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να διενεργήσει αυτόν τον διαγωνισμό και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Το ΣτΕ, στο σκεπτικό του, ξεκαθαρίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.

Τέλος, μια ισχυρή μειοψηφία του ΣτΕ (11 Σύμβουλοι Επικρατείας) δέχονται ότι από το άρθρο 15 του Συντάγματος δεν προκύπτει υποχρέωση συμμετοχής του ΕΣΡ σε κάθε φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά -αντίθετα- ότι το ΕΣΡ έχει μόνον ελεγκτικές αρμοδιότητες επί της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παππάς: Τέρμα το τζάμπα στα κανάλια, φέρνω νέα ρύθμιση

Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποστεί από την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. Η ανεξάρτητη αρχή και η πολιτική ηγεσία οφείλουν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, είπε για το ΕΣΡ ο υπουργός, και προσέθεσε ότι το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει υψηλό τίμημα για τη λειτουργία των καναλιών.

Κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από το ΕΣΡ προκειμένου να επιβληθούν διαδικασίες στο τηλεοπτικό τοπίο και τι γίνεται με την είσπραξη του τέλους συχνοτήτων και του φόρου διαφημίσεων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης υπογράμμισε ότι δεν θα αφεθεί χρονικό διάστημα λειτουργίας των καναλιών στο… τσάμπα. Ο κ. Παππάς είπε δε ότι πολύ σύντομα θα φέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση που θα καλύπτει το τίμημα για τη λειτουργία των καναλιών μέχρι τη διαδικασία αδειοδότησης.

Είναι προφανές ότι το ΕΣΡ έχει την πλήρη στήριξη και υποστήριξή μας, πολιτική, ηθική και υλικοτεχνική, είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι έχει παραδοθεί στην ανεξάρτητη αρχή όλο το υλικό που είχε συγκεντρώσει η κυβέρνηση και αυτό είναι μια σημαντική περιουσία. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην προσφυγή των καναλαρχών με την οποία ζητούν να μην υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες». «Εάν υπάρχει ίχνος ντροπής και τσίπας πρέπει να αποσυρθεί αυτή η προσφυγή», είπε ο Νίκος Παππάς. Είπε ακόμη ότι από την αρχή του 2015 μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 60 εκατομμύρια για το τέλος διαφήμισης ενώ καταβάλλεται και το τέλος συχνοτήτων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα είπε, θέμα χρόνου είναι η διαδικασία του μητρώου on line media, ώστε διαφήμιση να μπορούν να παίρνουν μόνο όσα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο, ενώ το δρόμο για τη Βουλή παίρνει και η νομοθετική πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης του διαφημιστικού χρόνου.

Στηρίζουμε το ΕΣΡ

O υπουργός χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι υπάρχει μετά από πάρα πολλά χρόνια ΕΣΡ. «Το τελευταίο είχε εκλεγεί το 2002 και είναι προφανές ότι η στασιμότητα είναι κάτι που πήγαζε από συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες για την εξυπηρέτηση των γνωστών συμφερόντων και τώρα που υπάρχει το ΕΣΡ θα αναλάβει και όλες τις ευθύνες», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και τόνισε ότι οι προσδοκίες των πολιτών, δικαίως, είναι πολύ υψηλές. Σημείωσε δε ότι αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει προφανέστατα, την εκ του νόμου υποχρέωση να προχωρήσει τάχιστα στην αδειοδότηση και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκεται όχι πολύ μακριά, από τη διεξαγωγή του περασμένου Αυγούστου. «Νομίζω ότι αυτό το γνωρίζουν και όλα τα μέλη του ΕΣΡ, διότι υπάρχει ένα τετελεσμένο. Το τετελεσμένο είναι η καταβολή τιμήματος. Αποδείχθηκε δηλαδή, ότι οι ισχυρισμοί των προηγουμένων κυβερνήσεων και των κομμάτων που τώρα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ότι δεν έπρεπε να υπάρχει τίμημα για την άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, δεν έστεκε. Υπήρξε τίμημα κατεβλήθη, δυστυχώς είχαμε ένα προσωρινό φρένο, θα έλεγα εγώ, από την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κ. Παππάς.

Το τέλος συχνοτήτων και ο φόρος διαφήμισης

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι, «άσχετα με την απόφαση του ΣτΕ, και εάν κανείς κάνει την υπόθεση ότι είναι εν ισχύι η απόφαση του ΣτΕ του 2010 η οποία λέει ότι η παράταση λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, χωρίς την καταβολή ανάλογου τιμήματος είναι παράνομη και αντισυνταγματική, είναι προφανές ότι και η Ανεξάρτητη Αρχή και η πολιτική ηγεσία πρέπει να κινηθούν ούτως ώστε να είναι συμβατοί με αυτή την επιταγή του συνταγματικού δικαστηρίου».

«Μαθαίνουμε ότι πολύ σύντομα θα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ και θα διαβουλευτούμε εκ νέου με την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για να δούμε και τα χρονοδιαγράμματα και βεβαίως, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αφήσουμε μεσοδιάστημα λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, το οποίο θα είναι ένα διάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος, κατά το κοινώς λεγόμενο "τσάμπα". Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση αν καταβάλλεται το τέλος χρήσης συχνοτήτων και ο φόρος διαφήμισης, κατέθεσε έγγραφο της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων το οποίο καταγράφει τα βεβαιωθέντα και καταβληθέντα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Από αυτό προκύπτει ότι για το 2015 και το 2016 έχουν καταλογιστεί 76 εκατομμύρια από το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και έχουν εισπραχθεί ήδη τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε εισπράξει και άλλα 86-88 εκατομμύρια από το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου αλλά «δυστυχώς αυτά θα πρέπει να επιστραφούν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Θα εφαρμοστεί ο νόμος και το Σύνταγμα

«Είναι λοιπόν ήδη εν ισχύι μια νέα κατάσταση. Δεν υπάρχει το status quo στο οποίο ψηφισμένοι νόμοι δεν εφαρμόζονταν. Ούτε εδώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία κραδαίνει την απειλή της εφαρμογής της νομιμότητας για να διαπραγματεύεται την υποστήριξη ή τα… ωσαννά συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν πρόκειται περί αυτού. Ο νόμος εφαρμόζεται», είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 60 εκατομμύρια από το τέλος διαφήμισης και μικρότερο ποσό από το τέλος χρήσης συχνοτήτων το οποίο καταβάλλουν νομιμότατα και αυτή η κατάσταση σηματοδοτεί μια νέα φάση».

Λειτουργία με υψηλό τίμημα

Σε σχέση με τις ευθύνες στο εξής, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε: «Και εμείς, και το σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας και η ανεξάρτητη αρχή οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον κατά τεκμήριο επιτάσσει υψηλό τίμημα για τη λειτουργία των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Τόσο απλά τόσο καθαρά».

«Αυτή η κυβέρνηση από την πολιτική ευθύνη της τήρησης του νόμου και του Συντάγματος δεν πρόκειται να αποστεί», είπε ο υπουργός.

Όπως εξάλλου σημείωσε, το ΕΣΡ έχει την πλήρη στήριξη και υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας η οποία παρέδωσε όλη τη δουλειά που έχει κάνει για τη διενέργεια του διαγωνισμού, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό είναι μια περιουσία του Δημοσίου την οποία και η ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να αξιοποιήσει.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί, και πολύ σύντομα, το μητρώο on line media θα είναι εν ισχύι, δηλαδή, διαφήμιση θα μπορούν να παίρνουν μόνο όσα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο. Είπε μάλιστα ότι η ανταπόκριση είναι ήδη πολύ μεγάλη και πάνω από 300 διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έχουν εγγραφεί. Υπογραμμίσε δε ότι αυτή είναι μια κίνηση που θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να την αγκαλιάσουν και να την υποστηρίξουν και θα φέρει μια «ένεση διαφάνειας» στο πώς κατανέμεται η κρατική διαφήμιση και θα συμβάλει στην αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στα διαδικτυακά media όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Παράλληλα θέμα χρόνου είναι και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου. «Είναι άλλη μια μεγάλη πληγή. Στον τρόπο κατανομής της διαφήμισης και τη διακίνηση των χρημάτων, υπάρχουν γκρίζες και νομίζω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα συμβάλει ώστε να πάψουν αυτές οι γκρίζες ζώνες να υπάρχουν», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που εκτίμησε ότι εκεί θα απαντηθούν και τα ελατήρια εκείνων που με τρόπο αισχρό και καταδικαστέο ζητούν να μην καταθέτουν πόθεν έσχες».

Στο σημείο αυτό δε εξέφρασε την ικανοποίησή του που «και η αξιωματική αντιπολίτευση», αν και τον «λούζει συνήθως με διάφορα κοσμητικά επίθετα», «τοποθετήθηκε υπέρ της κατάθεσης πόθεν έσχες των ιδιοκτησιών». «Νομίζω λοιπόν ότι έχει γίνει ένα βήμα και το τελευταίο που απομένει σε σχέση με αυτό, είναι, αν υπάρχει ίχνος ντροπής και τσίπας να αποσυρθεί αυτή η προσφυγή από το ΣτΕ. Οι άνθρωποι δηλαδή, που έχουν προσφύγει να αντιληφθούν ότι είναι προσβλητικό να είμαστε σε καθεστώς όπου ο δημοσιογράφος των 600 και των 700 ευρώ υποχρεούται να καταθέτει πόθεν έσχες και να διεκδικούν αυτοί να μην εμπίπτουν σε αυτή την υποχρέωση», είπε ο κ. Παππάς.


Πηγή : www.madata.gr

Σε απασχολούν αναπάντητα ερωτήματα; Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα αισθηματικά σου; υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου; έχεις σχέση με παντρεμένο; θέλεις άμεσα επανασύνδεση; Θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας με τους αστρολόγους του OROSKOPOS.TV

Κάλεσε τώρα από : σταθερό ή κινητό στο 14850 με χρέωση μόνο 0,76 €/λεπτό με ΦΠΑ

Κάλεσε τώρα και θα λυθούν όλες σου οι απορίες !

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 14850 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Περισσότερα σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Παραμένει αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες

ΣτΕ: Παραμένει αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες

ΣτΕ: Παραμένει αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε σήμερα 4 αποφάσεις που αφορούν την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής...

ΣτΕ: Παράνομα τα κανάλια - Πρέπει να επαναληφθεί ο διαγωνισμός

ΣτΕ: Παράνομα τα κανάλια - Πρέπει να επαναληφθεί ο διαγωνισμός

ΣτΕ: Παράνομα τα κανάλια - Πρέπει να επαναληφθεί ο διαγωνισμός

Επιτακτική θεωρεί την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής...

ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες: Επανάληψη του διαγωνισμού τάχιστα - Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες: Επανάληψη του διαγωνισμού τάχιστα - Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες: Επανάληψη του διαγωνισμού τάχιστα - Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Επιτακτική θεωρεί την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής...

Τηλεοπτικές άδειες: Ο Παππάς δεν ξέχασε τους αφανείς ήρωες

Τηλεοπτικές άδειες: Ο Παππάς δεν ξέχασε τους αφανείς ήρωες

Τηλεοπτικές άδειες: Ο Παππάς δεν ξέχασε τους αφανείς ήρωες

Η Ελλάδα, μετά το διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, έγινε πλουσιότερη. Δεν αναφέρομαι μόνο στο τίμημα των 246...

Τηλεοπτικές άδειες: Οι δύο νέοι και οι δύο παλιοί καναλάρχες

Τηλεοπτικές άδειες: Οι δύο νέοι και οι δύο παλιοί καναλάρχες

Τηλεοπτικές άδειες: Οι δύο νέοι και οι δύο παλιοί καναλάρχες

Εκπλήξεις και αποκλεισμούς επιφύλασσε η μαραθώνια διαδικασία δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Ο...

Τηλεοπτικές άδειες: 11 υποψήφιοι για τις τέσσερις άδειες

Τηλεοπτικές άδειες: 11 υποψήφιοι για τις τέσσερις άδειες

Τηλεοπτικές άδειες: 11 υποψήφιοι για τις τέσσερις άδειες

Με την κατάθεση των 11 συνολικά φακέλων ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση των τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών...