Πρώτη παγκόσμια προβολή για την «Καζαντζάκης» στο Λονδίνο

Πρώτη παγκόσμια προβολή για την «Καζαντζάκης» στο Λονδίνο

Συγκίνησε ο «Καζαντζάκης» στο Hellenic Centre στο Λονδίνο, μέσα από την πρώτη παγκόσμια προβολή σκηνών από την ομώνυμη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή.

Εκδήλωση με τίτλο Το Ελληνικό Φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Hellenic Centre στο Λονδίνο την Δευτέρα 22 Μαΐου, επ’ ευκαιρία του έτους 2017, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως Έτος Καζαντζάκη για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.
Το κοινό παρακολούθησε με βαθιά συγκίνηση και αίσθημα κατάνυξης την ομιλία του σκηνοθέτη καθώς και την προβολή σκηνών από την νέα του ταινία, χειροκροτώντας στο φινάλε παρατεταμένα και με ενθουσιασμό.


Ο Γιάννης Σμαραγδής, συντοπίτης του μεγάλου συγγραφέα, με τον επιβλητικό λόγο του αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να εγκλωβίσει στις εικόνες της ταινίας του το φως της Κρήτης, το Αττικό φως καθώς και το φως του Αιγαίου.
Για το ελληνικό φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη μίλησε η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος των έργων του...«Σε όλη μου τη ζωή, απελπισμένα μάχομαι να μετουσιώσω τα σκοτάδια και να τα κάμω φως, μια στάλα φως. Ένιωθα πως αυτό ήταν το χρέος μου. Αυτή δεν είναι η μέθοδος του Θεού; Αυτή δεν έχουμε κι εμείς χρέος να εφαρμόζουμε ακολουθώντας τ’ αχνάρια του; Μικρή αστραπή η ζωή μας, μα προφταίνουμε.»


Η διοργάνωση της εκδήλωσης τελούσε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αγγλία και του Υπουργείου Προεδρίας της Κύπρου καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στην Αγγλία. Ο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνοιξε την βραδιά με ένα χαιρετισμό για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριος Ευριπίδης Ευρυβιάδης χαιρέτισε ο ίδιος την εκδήλωση και ακολούθως εκφώνησε χαιρετισμό του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα και θέματα Αποδήμων Κυπρίων του Υπουργείου Προεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης, κυρίου Φώτη Φωτίου.

Ο Γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ κύριος Δημήτριος Πλευράκης αναφέρθηκε στον μεγάλο Κρήτα συγγραφέα και τόνισε «ότι είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα καλλιτέχνη τον οποίο το ελληνικό κράτος κυνήγησε όσο ζούσε, όχι μόνον για την ιδεολογία του αλλά κυρίως για το ελεύθερο πνεύμα του και το φετινό έτος Νίκου Καζαντζάκη σηματοδοτεί την πνευματική κατεύθυνση που χρειάζεται για να βγούμε από την Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας. Η κυβέρνηση ευχαριστεί τόσο τις εκδόσεις Καζαντζάκη όσο και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, οι οποίοι διέθεσαν την καλλιτεχνική δημιουργία την δική τους αλλά και του συγγραφέα στην διάθεση των αποδήμων Ελλήνων δεδομένου ότι ο Καζαντζάκης δεν ήταν μόνον λογοτέχνης αλλά και διπλωμάτης στην UNESCO, και διοργάνωσε εκ μέρους του ΥΠΕΞ και συμμετείχε μαζί με τον Γιώργη Ζορμπά σε αποστολές προστασίας των Ελλήνων μετά την ποντιακή γενοκτονία».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο κύριος Ιωάννης Τζήρος, αρχιτέκτονας, επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στο Μιλάνο ο οποίος ασχολείται με την πολιτιστική διπλωματία και προσωπικός φίλος του σκηνοθέτη, που παρακολούθησε τα γυρίσματα στην Κρήτη και την Αθήνα και εξέφρασε την εκπληκτική του εμπειρία, καθώς και τον θαυμασμό του για την 7η τέχνη.


Στην συνέχεια και πριν πάρουν τον λόγο οι κύριοι ομιλητές, η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου, με μικρό χαιρετισμό εξέφρασε την θετική εμπειρία της από την συμμετοχή της στην ταινία και στην συνέχεια ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λυδίας Κονιόρδου για την αφιερωμένη βραδιά στον μεγάλο οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, τον οποίο και παραθέτουμε: «Η φετινή χρονιά έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη, µε αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου συγγραφέα και στοχαστή. Ο Νίκος Καζαντζάκης, πνεύμα ελεύθερο, με ανατρεπτική σκέψη και έργο πολυδιάστατο, συγκρούστηκε με τα στερεότυπα και τις πεποιθήσεις της εποχής του, και ως ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους και μεταφρασμένους συγγραφείς, πλούτισε το παγκόσμιο στερέωμα με το μοναδικό λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό του έργο. Τη φετινή χρονιά, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής υπογράφει την ταινία για τη ζωή του Καζαντζάκη, βασισμένη στην αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα, βλέποντας αυτήν του την παραγωγή ως ένα χρέος του απέναντι στον ίδιο τον Καζαντζάκη, με τον οποίον έτυχε να έχουν γεννηθεί και στην ίδια πόλη.

Αγαπητέ Γιάννη καλοτάξιδη η ταινία σου, άλλος ένας φόρος τιμής στον μεγάλο άνθρωπο Νίκο Καζαντζάκη. Κλείνω με τα λόγια του από την Ασκητική:«Συντηρώ την καρδιά μου φλεγόμενη, γενναία, ανήσυχη. Νιώθω στην καρδιά μου όλες τίς ταραχές και τις αντινομίες, τις χαρές και τις πίκρες της ζωής. Μα αγωνίζουμαι να τις υποτάξω σ' ένα ρυθμό ανώτερο από το νου, σκληρότερο από την καρδιά μου. Στο ρυθμό του Σύμπαντου που ανηφορίζει.»

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, υπέρτιμος και έξαρχος Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας, κύριος Γρηγόριος, η κυρία Μέμα Λεβέντη, ο καθηγητής κύριος Ευάγγελος Μαρκόπουλος, η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή κ.ά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της AEGEAN, του ΕΟΤ, καθώς και την υπέροχη φροντίδα και φιλοξενία της κυρίας Αγάθης Καλησπέρα, Διευθύντριας του Hellenic Centre του Λονδίνου, σημαντικού πολιτισμικού κόμβου για τον ελληνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.


Πηγή : www.gossip-tv.gr

Σε απασχολούν αναπάντητα ερωτήματα; Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα αισθηματικά σου; υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου; έχεις σχέση με παντρεμένο; θέλεις άμεσα επανασύνδεση; Θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας με τους αστρολόγους του OROSKOPOS.TV

Κάλεσε τώρα από : σταθερό ή κινητό στο 14850 με χρέωση μόνο 0,76 €/λεπτό με ΦΠΑ

Κάλεσε τώρα και θα λυθούν όλες σου οι απορίες !

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 14850 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Περισσότερα σχετικά άρθρα

Η Κύπρος βράβευσε τον Γιάννη Σμαραγδή για τον «Καζαντζάκη»

Η Κύπρος βράβευσε τον Γιάννη Σμαραγδή για τον «Καζαντζάκη»

Η Κύπρος βράβευσε τον Γιάννη Σμαραγδή για τον «Καζαντζάκη»

Η Κύπρος βράβευσε τον Γιάννη Σμαραγδή για τον «Καζαντζάκη» Ένα μήνα πριν την επίσημη προβολή στους κινηματογράφους της...

Γιάννης Σμαραγδής: «Ο Καζαντζάκης δεν ήταν ποτέ αμφιλεγόμενος»

Γιάννης Σμαραγδής: «Ο Καζαντζάκης δεν ήταν ποτέ αμφιλεγόμενος»

Γιάννης Σμαραγδής: «Ο Καζαντζάκης δεν ήταν ποτέ αμφιλεγόμενος»

Γιάννης Σμαραγδής: «Ο Καζαντζάκης δεν ήταν ποτέ αμφιλεγόμενος» Για το αν και κατά πόσο αμφιλεγόμενο πρόσωπο ήταν ο Νίκος...

Γιάννης Σμαραγδής: «Ο Παπασπηλιόπουλος ενσάρκωσε τον Καζαντζάκη με ιδιοφυή τρόπο»

Γιάννης Σμαραγδής: «Ο Παπασπηλιόπουλος ενσάρκωσε τον Καζαντζάκη με ιδιοφυή τρόπο»

Γιάννης Σμαραγδής: «Ο Παπασπηλιόπουλος ενσάρκωσε τον Καζαντζάκη με ιδιοφυή τρόπο»

Γιάννης Σμαραγδής: «Ο Παπασπηλιόπουλος ενσάρκωσε τον Καζαντζάκη με ιδιοφυή τρόπο» Για την μεγαλύτερη δυσκολία της ταινίας...

Αναφορά στον… Νίκο Καζαντζάκη

Αναφορά στον… Νίκο Καζαντζάκη

Αναφορά στον… Νίκο Καζαντζάκη

Αναφορά στον… Νίκο Καζαντζάκη Με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη στις 26 Οκτωβρίου 1957,...

Ο «Καζαντζάκης» άλλαξε τη ζωή του Παπασπηλιόπουλου

Ο «Καζαντζάκης» άλλαξε τη ζωή του Παπασπηλιόπουλου

Ο «Καζαντζάκης» άλλαξε τη ζωή του Παπασπηλιόπουλου

Ο «Καζαντζάκης» άλλαξε τη ζωή του Παπασπηλιόπουλου Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος πρωταγωνιστεί στην ταινία...

Ο Τζώρτζογλου «ανεβάζει» Καζαντζάκη στην Αμερική

Ο Τζώρτζογλου «ανεβάζει» Καζαντζάκη στην Αμερική

Ο Τζώρτζογλου «ανεβάζει» Καζαντζάκη στην Αμερική

Ο Στράτος Τζώρτζογλου θα μυήσει τους ομογενείς της Αμερικής στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο ηθοποιός θ' ανεβάσει το έργο «Η...