προϊόντα -

Βασκανια

Βασκανια

Τι είναι η βασκανία ή το κακό μάτι; Το ξεμάτιασμα είναι αποτελεσματικό; Ματιάζονται περισσότερο τα μωρά; Είναι πρόληψη ή πραγματικότητα; Η βασκανία είναι μια κατάσταση που ο ματιασμένος μοιάζει με άρρωστος, μέχρι να του συμβεί και σοβαρό ατύχημα . Όσο αθώος είναι κάποιος θεωρείται πως ματιάζεται ευκολότερα, γι αυτό τον λόγο πιστεύεται πως τα μωρά ματιάζονται αφού δεν μπορούν να αντιδράσουν.

Η περιοχή της Μεσογείου μέχρι την Κεντροευρώπη πιστεύει στη βασκανία. Στην βασκανία πίστευαν οι αρχαίοι λαοί, όπως οι Χαλδαίοι, οι Αιγύπτιοι, οι Εβραίοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Στα θρησκευτικά βιβλία των Εβραίων όπως το Τολμούδ αλλά και στους μουσουλμάνους στο Κοράνι αναφέρεται το ζήτημα της βασκανίας.

Στην ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία η βασκανία είναι αποδεκτή ως πρόβλημα οι πατέρες της εκκλησίας δεν αρνούνται τη βασκανία, την αποδίδουν όμως σε επέμβαση του πονηρού πνεύματος και τη θεωρούν έργο του διαβόλου. Εκκλησιαστικοί συγγραφείς ταυτίζουν τη βασκανία με το φθόνο, θεωρούν δε τη βασκανία κακή για τους άλλους αλλά και για το εαυτό αυτού που την προκαλεί. και μάλιστα υπάρχει η ευχή του Μεγάλου Βασιλείου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου την οποία διαβάζει ο ιερέας στον ματιασμένο για να απαλλαχτεί από το κακό μάτι .   

Στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μάτια ανοικτού χρώματος, θεωρείται ότι τα ανοιχτόχρωμα μάτια μπορούν να "ματιάσουν" ευκολότερα. Αυτή η πεποίθηση ίσως έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι, άνθρωποι από κοινωνίες όπου δεν ήταν διαδεδομένη η πίστη στη βασκανία (όπως π.χ. από την Βόρεια Ευρώπη), πιθανόν να μην τηρούσαν κάποια τοπικά έθιμα όπως το να μην κοιτά κανείς έντονα στα μάτια αγνώστους. Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τα φυλαχτά που έχουν την ικανότητα να προστατεύουν από το μάτι, έχουν την μορφή μπλε ματιών. 

Πιστεύετε ότι άτομα ηθικά, με υγιή ψυχική και πνευματική κατάσταση, που ζούνε έντιμα και σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, δύσκολα ματιάζονται. Βέβαια, ανέκαθεν πιστεύονταν ότι τα άτομα που μπορούσαν να ματιάσουν παρουσίαζαν κάποια συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά π.χ. το πράσινο χρώμα των ματιών και γενικότερα τα ανοιχτόχρωμα μάτια, τα μικρά μάτια ή τα σμιχτά φρύδια, ενώ θεωρούνταν ότι οι σαββατογεννημένοι δεν ματιάζονται.

Στην Ελλάδα και ανάλογα με την περιοχή το μάτι θα το συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες. Το βάσκαμα ή κακό μάτι στην Θεσσαλία το συναντάμε ως αρμένιασμα, στα Δωδεκάνησα ως ματικό, στην Κρήτη ως λάβωμα,φιαρμός ή θιάρισμα και στη Μάνη ως αποσκασμός.

Το να κρεμάνε σκόρδο στην είσοδο του σπιτιού ή του καταστήματος έχει παραμείνει από τα αρχαία χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μερικές αντιβασκανικές για τότε χειρονομίες μεταφέρθηκαν και χρησιμοποιούνται σήμερα ως υβριστικές π.χ. το φασκέλωμα ή η σχετική παραστατική χειρονομία του φαλλού. Υπήρχαν και τότε όπως και σήμερα τρόποι και μέσα διαγνώσεως της βασκανίας όπως το κοίταγμα του λαδιού της καντήλας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρόποι αυτοί μαθαίνονται από συγκεκριμένα άτομα και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά με συγκεκριμένους τρόπους για να μην χάσουν την δύναμή τους. Π.χ. πηγαίνει από άντρα σε γυναίκα εναλλάξ, ή από γιαγιά σε εγγόνι

Παραθέτουμε μια ευχή για μωρά, όπως την δίνει ο ιερέας.

Όταν τα παιδιά τα μικρά συμβεί να πάθουν εκ βασκανίας, θα παίρνετε ολίγο βαμβάκι, θα το βουτάτε εις το κανδήλι πού έχετε εις τας εικόνας, θα αλείφετε το παιδί εις το μέτωπον και το πρόσωπον σταυροειδώς και θα λέγετε τα εξής τροπάρια:

Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης,

Σταυρός η ώραιότης της Εκκλησίας,

Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα,

Σταυρός πιστών το στήριγμα,

Σταυρός Αγγέλων η δόξα καί των δαιμόνων το τραύμα.

Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου τω Σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς την αθανασίαν επήγασας ημίν Σωτήρ ημών Δόξα Σοι.

Ημπορείτε και με ένα Σταυρό μικρό να τα σταυρώνετε και να λέγετε τα ανωτέρω τροπάρια. Όταν υπάρχει Ιερεύς να τα σταυρώνη εκείνος και να λέγη την εύχήν της βασκανίας.

Μετά πατρικής αγάπης καί ευχών εγκαρδίων ο πνευματικός σας

Πατήρ Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Ζερβάκος

 Σε απασχολούν αναπάντητα ερωτήματα; Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα αισθηματικά σου; υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου; έχεις σχέση με παντρεμένο; θέλεις άμεσα επανασύνδεση; Θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

 Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας με τους αστρολόγους του 

 Κάλεσε τώρα από :
σταθερό ή κινητό στο 14850 με χρέωση μόνο 0,75 €/λεπτό με ΦΠΑ

 Κάλεσε τώρα και θα λυθούν όλες σου οι απορίες !

Σχετικά προϊόντα
Τάλισμαν Νο4

Τάλισμαν Νο4

298.00 €

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Παιδιά και κακό μάτι!
Γιατί τα παιδάκια ματιάζονται πιο εύκολα; Και τι μπορείς να κάνεις για να τα προστατέψεις; Υπάρχει τρόπος να κρατήσεις την κακή ενέργεια...
Το ματιασμα των αρχαιων
Πίστευαν οι αρχαίοι στο μάτι, την βασκανία; Τόσο σε αγγεία, όσο και σε μικρά γλυπτά κυρίως χάλκινα διακρίνουμε σύμβολα που στόχο είχαν να...
Ματι
Τι είναι το μάτιασμα; Η βασκανία ή μάτιασμα ή μάτι, ισχύουν πραγματικά ή είναι δεισιδαιμονίες και προλήψεις; Ο πατέρας της πυρηνικής...
Βασκανία: η δύναμη του φθόνου
Η βασκανία, αυτό που λέμε μάτιασμα, είναι μια πνευματική προσβολή στην οποία πιστεύουν πολλοί λαοί του κόσμου, για την ακρίβεια όλοι οι...
Μοναδικά Προϊόντα
Φυλαχτά-Τάλισμαν
Τα φυλακτά χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και να τον προστατεύουν από κινδύνους και από αντιξοότητες στην υγεία του, στην δουλειά του και γενικά στα συμφέροντά του. Το φυλακτό είναι πομπός αγάπης ρευστής. Κατασκευάζονται σε περγαμηνή και σε μέταλλο. Τα συγκέκριμένα τάλισμαν κατασκευάζονται από ασήμι και χρυσό. Τα Τάλισμαν φτιάχνονται κατόπιν παραγγελίας. Κατασκευάζονται μια ορισμένη ώρα και ημέρα, σύμφωνα πάντα με την ημερομηνία γέννησης, το ονοματέπωνυμο του καθ' ενός και το όνομα της μητέρας του γιατί καθιερώνεται στο όνομα του. Και μπορείτε να τα προμηθευτείτε αποκλειστικά από το oroskopos.tv!
Αθλητική Αστρολογία
Ο Σάντος φεύγει, Η ΩΡΑ ΤΗΣ ...
Ένας κύκλος ζωής κλείνει οριστικά για τον ίδιο και θα ...
Χάνει -σχεδόν- σίγουρα τη 12η ...
Οι νέοι κανόνες της ΟΥΕΦΑ να φέρνουν την Ελλάδα σε πολύ ...
Σιγουριά στον ΠΑΟ για ...
Ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει φέτος πολλά και πλέον ...
Λίγες μέρες πριν σβήσει τα ...
Υπάρχουν μαθηματικές ελπίδες, αλλά μέχρι εκεί.
Celebrities
Δημήτρης Αρβανίτης: «Οι ...
Πώς εξηγεί την επιτυχία της σειράς «Κλεμμένα όνειρα» ο ...
Βανέσα Αδαμοπούλου: «Δεν ...
Η Βανέσα Αδαμοπούλου εξομολογείται μια κρυφή της ...
Κωνσταντίνος Αργυρός: ...
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός ετοιμάζεται για την επιστροφή ...
Θεοχάρης Ιωαννίδης: «Έχω ...
Για τις προτάσεις που του έχουν γίνει κατά καιρούς από ...
Ρομαντικό θρίλερ για τον ...
Φαίνεται πως ο Μπράντ Πιτ ενδιαφέρεται πολύ για την ...
Μένη Κωνσταντινίδου: «Η ...
Για τις δύσκολες στιγμές που έχει βιώσει στην πορεία ...
Σαββιδάκης: «Τα media δεν ...
Ο Γιάννης Σαββιδάκης παρακολουθεί τον καλλιτεχνικό ...
Νίκος Αναδιώτης: Το φλερτ ...
Έχει δεχτεί ποτέ ο Νίκος Αναδιώτης το φλερτ από άντρα; ...
Ζωντανή Επικοινωνία
Καλέστε από σταθερό ή κινητό στο 14850 με χρέωση μόνο 0,75€/λεπτό με ΦΠΑ!! Οι καλύτεροι αστρολόγοι !!! Η χαμηλότερη χρέωση της αγοράς !!!
Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορpήτου