Εκδίκηση !


Είναι ένα πιάτο που λένε ότι σερβίρεται κρύο…

Αναρωτήθηκες όμως ποτέ, αν τελικά αξίζει τον κόπο η αναμονή;

Επαγγελματική αδικία; Συναισθηματική προδοσία; Εξαπάτηση; Οποια και αν η αιτία, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Θυμός, αγανάκτηση και ανάγκη για δικαίωση, για εκδίκηση.. Μέχρι που θα έφτανες όμως, προκειμένου να πάρεις το αίμα σου πίσω;

Το γνωστό βιβλικό ρητό «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού  και οδόντα αντί οδόντος» εκφράζει ακριβώς την έντονη αυτή  ανάγκη που είχε ανέκαθεν ο άνθρωπος, για αντάποδοση του κακού, για εκδίκηση..

Το συναίσθημα,

Λίγο έως πολύ, είναι σε όλους γνώριμο, ο τρόπος διαχείρισης ίσως να διαφέρει..Τι ακριβώς όμως είναι αυτό, που μας ωθεί στο να καταναλώνουμε πολύτιμο χρόνο, ενέργεια και σκέψη, προκειμένου να καταστρώσουμε το πολυπόθητο, τέλειο, σχέδιο εξόντωσης σε αυτόν που μας «έβλαψε»;

Οι ψυχολόγοι εντοπίζουν τρία βασικά κίνητρα! Απόδοση δικαιοσύνης, προδοσία, προσβολή της ταυτότητας μας.

Στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, το ζήτουμενο είναι να υπάρχει ισορροπία.

Είτε πρόκειται για σχέση ερωτική, είτε για επαγγελματική είτε για κοινωνική, μόλις οι ισορροπίες διαταράσσονται, αυτός που θίγεται, προκειμένου να δικαιωθεί, αναζητάει απεγνωσμένα τρόπο για να επαναφέρει την τάξη, όπως βέβαια ο καθένας την ερμηνεύει στο δικό του μυαλό..

Δυστυχώς,

Όταν τίθενται ζητήματα αξιοπρέπειας, τιμής, δικαιοσύνης, προδοσίας, όπου το συναίσθημα κατέχει πρωταρχικό ρόλο, η λογική ως γνωστόν, δεν πρυτανεύει και το αποτέλεσμα;

Το «θύμα» επιστρέφει-ανταποδίδει επί δέκα τη συναισθηματική βλάβη που έχει υποστεί στον θύτη και κάπως έτσι οι ρόλοι αντιστρέφονται και ξεκινάμε πάλι από την αρχή.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για έναν  φαύλο κύκλο, με τεράστιο συναισθηματικό κόστος και για τις δύο πλέυρες.

Λένε ότι η εκδίκηση είναι γλυκιά.

Ίσως να είναι μια εγκεφαλική διέξοδος, μια παρηγοριά τη στιγμή του πόνου, όταν το θύμα υποφέρει και είναι εν βρασμώ. Ίσως η σκέψη και μόνο, ότι μπορεί να ανταποδώσει τον πόνο, να ανακουφίζει στιγμιαία.

Οι εκδικητικές πράξεις όμως, με μαθηματική ακρίβεια γυρίζουν μπούμερανγκ και η ταλαιπωρία απλα διαιωνίζεται και μάλιστα με σοβαρότατες επιπτώσεις.

Αυξημένο στρες, προβλήματα υγείας, μυικοί πόνοι, εμφάνιση καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι μόνο κάποιες από αυτές.

Η συνεχής ενασχόληση με το πλάνο αντεπίθεσης,

Έντείνει τον θυμό και δημιουργεί εμμονές, αφου επαναφέρει στο μυαλό δυσάρεστες εμπειρίες, τις όποιες  το θύμα αναγκάζεται να αναβιώσει ξανά και ξανά…

Λύση στο πρόβλημα υπάρχει και ονομάζεται συγχώρεση.

Μόνο με ψυχική ηρεμία μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω και να κάνεις ένα φρέσκο ξεκίνημα.

Είναι προτιμότερο λοιπόν, σε στιγμές πόνου και απελπισίας, αντί να σκέφτεσαι την εκδίκηση, να αναγνωρίζεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης και να ανακαλύπτεις τα αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα σου, που επέτρεψαν στον «θύτη» να δράσει..

Η διαδικάσια βέβαια της συγχώρεσης, συνήθως ούτε απλή είναι, ούτε εύκολη και σίγουρα απαιτεί χρόνο.

Οι πιο ψύχραιμοι, που όμως δεν μπορούν να προσπεράσουν την αδικία, την προδοσία ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους έχει συμβεί, ακολουθούν τη μέθοδο της φαινομενικά, παθητικής εκδίκησης.

Προσποιούνται δηλαδή ότι δεν έχουν ενοχληθεί και δημιουργούν στον θύτη την εντύπωση ότι αντί για κακό, τους έκανε χάρη.

Η πιο εξελιγμένη εκδοχή αυτής της στάσης,

Είναι η μετατροπή του εχθρού σε φίλο και η δράση σε ανύποπτο χρόνο ή μέσω τρίτου.

Είναι μια προσέγγιση διαφορετική, που αποτρέπει τη διάθεση για συνέχεια, αφού η άλλη πλέυρα έχει πλήρη άγνοια κινδύνου, ενώ συγχρόνως τιμωρεί πλαγιοτρόπως..

Οι ειδικοί στα θέματα σχέσεων πάντως, δηλώνουν κάθετα αντίθετοι, στην οποιαδήποτε μορφή εκδικητικότητας και χαρακτηρίζουν ως λυτρωτική, την εξωτερίκευση των αληθινών συναισθημάτων, με  ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο, χωρίς στρατηγικές, χωρίς σχέδια.

Επιπλέον τονίζουν ότι ένα δυσάρεστο γεγονός,

Όταν δεν εκμηδενίζεται στο μυάλο μας, δεν ξεπερνιέται εύκολα.Αντιθέτως, η επιθυμία για εκδίκηση, συγκεντρωνει όλη μας την προσοχή, προσθέτοντας βαρύτητα και αξία σε αυτό ακριβώς που πρέπει να αφήσουμε πίσω, προκειμένου να προχωρήσουμε.

Σύμφωνα με έρευνα του ολλανδικού πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και του γερμανικού πανεπιστημίου της Βόννης, οι εκδικητικοί άνθρωποι, είναι πιο πιθανό να μείνουν άνεργοι, έχουν λιγότερους φίλους, πολύ μικρότερο κύκλο γνωστών και εκφράζουν γενικότερα, μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για την πορεία της ζωής τους.

Ενώ, οι καλόκαρδοι που προτιμούν να συγχωρούν, είναι πιθανότερο να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη, πιο γεμάτη και οικονομικά πιο άνετη ζωή.

Αν κατατάσεις τον εαυτό σου στους εκδικητικούς τύπους, την επόμενη φορά που θα σε καταβάλλουν όλα αυτα τα γνώριμα, αρνητικά συναισθήματα ανταπόδοσης, καλό θα ήταν να ακολουθήσεις πιστά τα παρακάτω βήματα!

1.Προσπάθησε να ελέγξεις τον θυμό σου.

Μην αντιδράς ποτέ εν βρασμώ. Πάρε το χρόνο σου και ζύγισε με ψυχραιμία την κατάσταση. Συνήθως, έχουμε την τάση να προτρέχουμε και να  αντιδρούμε υπερβολικά στην υποψία και μόνο, ότι κάποιος προσπαθεί να μας βλάψει.

2.Εξέτασε προσεκτικά, τους λόγους για τους οποίους νιώθεις θύμα.

Αισθάνεσαι προδομένη από έναν δικό σου άνθρωπο; ΄Η μήπως πηγάζει από τις δικές σου ανασφάλειες, η επιθυμία σου για εκδίκηση; Ανακάλυψε, μέσα από τέτοιου είδους εμπειρίες, περισσότερα για τον εαυτό σου. Προσπάθησε να μη μεγαλοποιείς γεγονότα και να μην παρερμηνεύεις συμπεριφορές.

3.Σκέψου ποια πλευρά της ταυτότητας,

Της προσωπικότητας σου,νιώθεις ότι απειλείται.Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έντονων αντιδράσεων προκύπτει, όταν θίγεται, το πιο σημαντικό (για έμας) κομμάτι της προσωπικότητας μας. Πχ Για μια γυναίκα «καριέρας», η δουλειά είναι πιο ευαίσθητο σημείο από τη προσωπική της ζωή και το αντίστροφο.  Ψάξε τους λόγους, για τους οποίους, το κομμάτι αυτό έχει τόση σημασία για σένα και προσπάθησε να μην είσαι τόσο υπερευαίσθητη.

4.Να θυμάσαι,

Πως δίνοντας συνέχεια σε μια δυσάρεστη κατάσταση, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και να πολλαπλασιαστεί το συναισθηματικό κόστος.

5.Εκφράσου ανοιχτά και ξεκάθαρα στον θύτη.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να μην έχει προκληθεί εσκεμμένα. Είναι πιο εποικοδομητικός ένας ειλικρινής διάλογος από ένα σχέδιο ανταπόδοσης.Oroskopos.tv

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 14850 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Συνεντεύξεις

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα

Σώμα και Ψυχή !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Πώς μπορεί να συνδεθεί το σώμα την ψυχή; Πώς δηλαδή θα μπορεί να υπάρξει αρμονική σ ...

Η Αφροδίτη του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Η γλυκιά Αφροδίτη, τι μυστήρια άραγε κρύβει; Είναι ένα πανέμορφο ουράνιο σώμα, αλλά ...

Τα Μάγια του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Υπάρχουν μάγια που να φέρνουν τον έρωτα;  Ασφαλώς. Πολλές, πάρα πολλές γυναίκες ξέρ ...

Διώξε μακριά την κακή ενέργεια !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Πιστεύεις ότι κάποιος ή κάτι σου έχει γίνει βραχνάς; Θεωρείς ότι υπάρχει μια κακή ε ...

Το θαύμα του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Ο έρωτας μας πεθαίνει; Ή μήπως μας ανασταίνει; Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει από έρ ...

Antiterra: Τι είναι ;

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Γνωρίζετε πού σας βγάζουν τα βήματά σας; Πάντα; Έχει τύχει ποτέ να νομίσετε ότι είσ ...

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter του Oroskopos.tv και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν στα άστρα!

Oroskopos.tv
© Copyright 2018, All Rights Reserved, Oroskopos.tv - Επικοινωνία - Όροι Χρήσης
14850 - από σταθερό 0,79€/1’ (με ΦΠΑ + Τέλος Συνδρομητών Σταθερής Τηλ/νίας) και από κινητό 0,76€/1’ (με ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλ/νίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ)
9011 40 40 44 - από σταθερό 1,30€/1’ (με ΦΠΑ + Τέλος Συνδρομητών Σταθερής Τηλ/νίας) και από κινητό 1,58€/1’ (με ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλ/νίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ)
* Γραμμή παραπόνων: 2142148020, Mediatel Λ.Κηφισίας 125-127, 11524, Αθήνα
Powered by digital4u