Ο Άγιος Βαλεντίνος !


Η ημέρα που οι καιροί μετά την δολοφονία του Μύθου,

Όρισαν ως «ημέρα των ερωτευμένων», ήταν κάποτε αφιερωμένη σε έναν άγιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Άγιο Βαλεντίνο.

Πρόκειται για μία εμβληματική φυσιογνωμία και εάν δούμε το ποιο είναι το έργο του πραγματικά θα γελάσουμε με το πώς κατήντησε η ημέρα να υποτιμηθεί τόσο πολύ.

Ενώ ο Βαλεντίνος έδρασε πριν το σχίσμα των δύο Εκκλησιών και συγκεκριμένα τον 3ο αιώνα π.Χ., παρόλα αυτά, στην ανατολική Εκκλησία δεν θεωρήθηκε ποτέ άγιος.

Ο λόγος είναι το ότι δεν διευκρινίζεται το εάν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή για δύο άτομα, που και τα δύο έφεραν το όνομα Βαλεντίνος.

Κατά ορισμένους θεολόγους,

Υφίστανται στην ανατολική Εκκλησία δύο άγιοι με το όνομα Βαλεντίνος, που εορτάζουν την 6η και 30η Ιουλίου, με σκοπό να τιμηθούν και τα δύο πρόσωπα, ως ξεχωριστά, ως λύση για το πρόβλημα της σύγχυσης.

Όμως, οι πολέμιοι ορθόδοξοι του εορτασμού της ημέρας των ερωτευμένων αρνούνται κάτι τέτοιο, λέγοντας πως άγιος Βαλεντίνος δεν υπάρχει στο ορθόδοξο αγιολόγιο.

Βέβαια, υπάρχει και μάλιστα αναφέρεται από το Ιεροσολυμιτικό Κανονάριο πως εορτάζει την 27η Οκτωβρίου σταθερά, παρότι ο βίος του δεν είναι γνωστός.

Επειδή το ζήτημα του αγιολογίου είναι όντως περίπλοκο (εδώ σε ένα από τα πιο παραδοσιακά αγιολόγια, τον Συναξαριστή του Νικοδήμου του αγιορείτη, υπάρχουν πολλά σημεία που έγιναν διορθώσεις), δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα.

Ας δούμε τι συνδέει τον Βαλεντίνο με τους ερωτευμένους.

Τον 3ο αιώνα, αυτός ο μεγάλος αγωνιστής έκανε κάτι ακατανόητο και απαράδεκτο, για την τότε εποχή: επισκεπτόταν τα καλούμενα ως «κατακάθια της κοινωνίας», τους φυλακισμένους.

Και όχι μόνο τους επισκεπτόταν, αλλά τους πάντρευε!

Κάτι τέτοιο ήταν ντροπή, καθώς θεωρούσε ο αυτοκράτωρ Κλαύδιος και έτσι διέταξε τον λιθοβολισμό του, από τον οποίον ο άγιος και επέζησε, με αποτέλεσμα να διαταχθεί και ο αποκεφαλισμός του.

Μαχητής λοιπόν ο άγιος.

Τα έβαλε με το ισχύον σύστημα και έδειξε την αγάπη του απέναντι σε όσου θεωρούντο μιάσματα, τους φυλακισμένους και ευλογούσε την μεταξύ τους τρυφερά ένωση του γάμου.

Είναι ένα πραγματικό υπόδειγμα ανθρώπου.

«Πότε δέ σε εἴδομεν ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ καὶ  ἤλθομεν  πρός  σε; 40  καὶ  ἀποκριθεὶς  ὁ  βασιλεὺς  ἐρεῖ  αὐτοῖς·  ἀμὴν  λέγω  ὑμῖν,  ἐφʹ  ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε».

Εκ του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου.Oroskopos.tv

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 14850 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Συνεντεύξεις

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter του Oroskopos.tv και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν στα άστρα!

Oroskopos.tv
© Copyright 2018, All Rights Reserved, Oroskopos.tv - Επικοινωνία - Όροι Χρήσης
14850 - από σταθερό 0,79€/1’ * και από κινητό 0,83€/1’ * *(ΜΕ ΦΠΑ + ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ Ή ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛ/ΝΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ)
9011 40 40 44 - από σταθερό 1,30€/1’ * και από κινητό 1,74€/1’ * *(ΜΕ ΦΠΑ + ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ Ή ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛ/ΝΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ)
* Γραμμή παραπόνων: 2142148020, Mediatel Λ.Κηφισίας 125-127, 11524, Αθήνα
Powered by digital4u