Η Αγρυπνία της Πανσελήνου !


Ξέρατε ότι με την Πανσέληνο κοιμόμαστε λιγότερο;

Θα σκεφθείτε πως ξενυχτάμε κοιτάζοντάς την και θαυμάζοντας την αλλά δεν είναι αυτή η αιτία. Η Πανσέληνος ήταν ένα καταπληκτικό θέαμα για τα μάτια του πρωτόγονου ανθρώπου, από την σκοτεινή νύχτα περνούσε στην φωτεινή, το φαινόμενο αυτό του προκαλούσε θαυμασμό και περιέργεια άρα σίγουρα κοιμόταν λιγότερο.

Στους αρχαίους χρόνους όλα τα μυστήρια ήταν συνδεδεμένα με την Σελήνη και τις Πανσελήνους. Όλες οι μυστηριακές τελετές χρησιμοποιούσαν το φως της Πανσελήνου.

Άλλωστε και σε όλες τις θρησκείες μεγάλες και βασικές εορτές και τελετές ορίζονται από το Σεληνιακό Ημερολόγιο.

Μια ομάδα επιστημόνων όμως από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία, ανακάλυψαν ότι κοιμόμαστε λιγότερο όταν έχει πανσέληνο και χρειαζόμαστε περισσότερη ώρα για να αποκοιμηθούμε.

Δηλαδή δεν νυστάζουμε εύκολα.

Το φαινόμενο δεν οφείλεται στον αυξημένο φωτισμό της πανσελήνου, ούτε στη δύναμη της βαρύτητας, αλλά στο βιολογικό μας ρολόι το οποίο είναι προσαρμοσμένο στον σεληνιακό κύκλο, αναφέρουν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Current Biology».

Όπως γράφουν, εξέτασαν τον ύπνο 33 εθελοντών, διαπιστώνοντας πως όταν είχε πανσέληνο μειωνόταν κατά 30% η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον βαθύ ύπνο, ενώ χρειάζονταν πέντε λεπτά περισσότερο από το φυσιολογικό για να αποκοιμηθούν.

Επιπλέον,

Κοιμόντουσαν κατά 20 λεπτά λιγότερο τις νύχτες με πανσέληνο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες νύχτες του μήνα, ενώ είχαν και χειρότερης ποιότητας ύπνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Σίλβια Φρέι, από το Τμήμα Επιστημών του πανεπιστημίου, πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός διαθέτει έναν εσωτερικό μηχανισμό που του επιτρέπει να «αναγνωρίζει» τις φάσεις της σελήνης.

Ο μηχανισμός αυτός εκτιμούν ότι είναι εξελικτικός: αναπτύχθηκε χιλιετίες πριν, ούτως ώστε οι πρωτόγονοι άνθρωποι να κοιμούνται πιο ελαφριά τις νύχτες με πανσέληνο και έτσι να μπορούν να προστατευθούν από τους εχθρούς τους που κυνηγούσαν στο φως του φεγγαριού.

«Τα ευρήματά μας είναι τα πρώτα που υποδηλώνουν την παρουσία στους ανθρώπους ενός εσωτερικού μηχανισμού που ρυθμίζεται με βάση τον σεληνιακό κύκλο», δήλωσε η δρ Φρέι. «Πιστεύουμε ότι δρα σε μοριακό επίπεδο και στον εγκέφαλο, πιθανώς στον υποθάλαμο που είναι το τμήμα το οποίο ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι μας.»

Πριν από χιλιάδες χρόνια, ήταν απολύτως λογικό να μην κοιμάται κάποιος πολύ όταν είχε πανσέληνο και το φως ήταν πολύ έντονο, οπότε ήταν αυξημένος ο κίνδυνος να δεχτεί επίθεση.

Για τους μακρινούς προγόνους μας, αυτό ήταν μια προστατευτική αντίδραση του οργανισμού.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι στο ζενίθ της σελήνης,

Οι εθελοντές είχαν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα τους.

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα στάδια της αγρυπνίας και του ύπνου, και για να κοιμηθούμε αυξάνεται.

Η μυστηριακή επίδραση λοιπόν της Σελήνης αλλά και της Πανσελήνου ειδικότερα συνεχίζει να ορίζει ακόμα και τον οργανισμό του ανθρώπου.Oroskopos.tv

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 14850 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Συνεντεύξεις

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα

Σώμα και Ψυχή !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Πώς μπορεί να συνδεθεί το σώμα την ψυχή; Πώς δηλαδή θα μπορεί να υπάρξει αρμονική σ ...

Η Αφροδίτη του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Η γλυκιά Αφροδίτη, τι μυστήρια άραγε κρύβει; Είναι ένα πανέμορφο ουράνιο σώμα, αλλά ...

Τα Μάγια του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Υπάρχουν μάγια που να φέρνουν τον έρωτα;  Ασφαλώς. Πολλές, πάρα πολλές γυναίκες ξέρ ...

Διώξε μακριά την κακή ενέργεια !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Πιστεύεις ότι κάποιος ή κάτι σου έχει γίνει βραχνάς; Θεωρείς ότι υπάρχει μια κακή ε ...

Το θαύμα του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Ο έρωτας μας πεθαίνει; Ή μήπως μας ανασταίνει; Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει από έρ ...

Antiterra: Τι είναι ;

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Γνωρίζετε πού σας βγάζουν τα βήματά σας; Πάντα; Έχει τύχει ποτέ να νομίσετε ότι είσ ...

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter του Oroskopos.tv και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν στα άστρα!

Oroskopos.tv
© Copyright 2018, All Rights Reserved, Oroskopos.tv - Επικοινωνία - Όροι Χρήσης
14850 - από σταθερό 0,79€/1’ (με ΦΠΑ + Τέλος Συνδρομητών Σταθερής Τηλ/νίας) και από κινητό 0,76€/1’ (με ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλ/νίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ)
9011 40 40 44 - από σταθερό 1,30€/1’ (με ΦΠΑ + Τέλος Συνδρομητών Σταθερής Τηλ/νίας) και από κινητό 1,58€/1’ (με ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλ/νίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ)
* Γραμμή παραπόνων: 2142148020, Mediatel Λ.Κηφισίας 125-127, 11524, Αθήνα
Powered by digital4u