Γνωστικοί …


Ο Γνωστικισμός γεννήθηκε στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου,

Τόπο συνάντησης τριών πολιτισμών, του ιρανοπερσικού, του ελληνιστικού και του ιουδαϊκού.

Αναπτύχθηκε παράλληλα με τον Χριστιανισμό και από εκεί επεκτάθηκε σε όλο τον οικουμενικό ρωμαϊκό κόσμο, μερικά γνωστικά συστήματα δε, μετακόμισαν ανατολικότερα, μέχρι την Ινδία.

Ήταν ένα προχριστιανικό φιλοσοφικό και θρησκευτικό κίνημα.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε επίσης για να περιγράψει διάφορες θρησκευτικές ομάδες των πρώτων τεσσάρων μεταχριστιανικών αιώνων.

Ο γνωστικισμός αποτελούσε ένα σωτηριολογικό θρησκευτικό σύστημα,

Βασισμένο στην έννοια της Γνώσης, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεχόταν ως λυτρωτική θεότητα τον χριστιανικό Ιησού, προσδίδοντάς του όμως διαφορετικές ιδιότητες απ’ ότι  ο Χριστιανισμός.

Η λέξη γνωστικισμός προέρχεται από την ελληνική λέξη γνώσις, και αναφέρεται στην αντίληψη ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη εσωτερική γνώση, ένα κλειδί στην υπερβατική κατανόηση που μόνον ορισμένοι κατέχουν.

Για τους Γνωστικούς, γνώση σήμαινε μια μυστική και υψηλότερη ερμηνεία των Ευαγγελίων, διαφορετική απ’ τις κοινές πίστεις των Χριστιανών.

Ισχυρίζονταν ότι έλαβαν την αποκάλυψή τους από μια μυστική παράδοση μέσω των Μαθητών απ’ τον ίδιο τον Ιησού Χριστό και φύλαξαν ζηλότυπα τη γνώση τους απ’ τους αμύητους.

Η απόκρυφη φύση της γνωστικής διδασκαλίας,

Και το γεγονός ότι τα περισσότερα στοιχεία μας για αυτήν έρχονται παραδοσιακά από τις επιθέσεις των ορθόδοξων χριστιανών συγγραφέων, δυσκολεύουν την προσπάθειά μας να είμαστε ακριβείς για το περιεχόμενο των πρώιμων γνωστικών συστημάτων, ιδιαίτερα για τα προχριστιανικά.

Ο γνωστικισμός διέθετε στάδια μύησης με την ανώτερη βαθμίδα (“πνευματικοί γνωστικοί”) να οδηγεί στην ατομική λύτρωση, αλλά κατά τ’ άλλα πολύ λίγο ομοιάζει με τις σύγχρονες γνωστικές δοξασίες.

Πολλά στοιχεία του γνωστικισμού,

Είναι προχριστιανικά και είναι γενικά αποδεκτό σήμερα ότι ο χριστιανισμός και τα κανονικά του κείμενα δεν είναι πρότερα του γνωστικού κινήματος, αλλά αναπτύχθηκαν παράλληλα, χρησιμοποιώντας ενίοτε τις ίδιες πηγές.

Αρκετοί σύγχρονοι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι το Κατά Θωμά Ευαγγέλιο χρησιμοποιείτο από τους γνωστικούς του πρώτου αιώνα. Κάποια γνωστικά κείμενα δεν περιέχουν καμία αναφορά στον Ιησού ή άλλες χριστιανικές μορφές.Άφηναν στην άκρη τη Χριστιανική εσχατολογία γιατί τη θεωρούσαν ατομιστική.

Τελικός σκοπός ήταν η σωτηρία της ανθρώπινης ψυχής, που λυτρώνεται απ’ την ύλη με θρησκευτική γνώση και όχι όπως στο Χριστιανικό δόγμα με το θάνατο του Σωτήρα.

Μυστήρια του ύδατος, της φωτιάς,

Της τροφής κλπ. αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της θρησκείας. Οι διδασκαλίες τους ήταν ένα κράμα ποικίλων σημείων απ’ τις τελευταίες ελληνικές φιλοσοφίες και τις ανατολικές θρησκείες.

Ο Θεός Δημιουργός του κόσμου και Δότης των Νόμων της Π. Διαθήκης ήταν ξεχωριστός απ’ το Θεό , το Υπέρτατο Ον.

Πίστευαν ότι όλα τα πράγματα προέρχονται απ’ τη θεία Πρώτη Αρχή, ότι ο Θεός είναι χωρισμένος απ’ τον άνθρωπο από μια ιεραρχία Αιώνων (Αιώνες = Πνευματικές Οντότητες) κι από στρατιές δαιμόνων και θεοτήτων κι ότι το υψηλότερο καθήκον του ανθρώπου είναι να ενώσει τον εαυτό του με την Πρώτη Πηγή του Πνεύματος μέσω της γνώσεως.

Πολλοί Γνωστικοί ήταν σε χριστιανικές ομάδες που αγκάλιασαν τις μυστηριακές αντιλήψεις περί της αληθινής φύσης του Ιησού, αυτές που βρίσκονταν πέρα από το πλαίσιο της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

Για παράδειγμα οι γνωστικοί δίδασκαν τον δοκητισμό,

Την πίστη δηλαδή ότι ο Ιησούς Χριστός δεν είχε φυσικό σώμα, ότι η φυσική του υπόσταση ήταν μια απάτη και συνεπώς η σταύρωσή του δεν ήταν υλική. Αυτές οι θεωρήσεις βασίζονταν στην υποτιμητική αντίληψη για τη σάρκα που έτρεφαν οι γνωστικοί και την άποψη ότι ένας θεός ποτέ δεν θα φυλακιζόταν στην “ποταπή” ύλη.

Ο χριστιανικός γνωστικισμός αποπειράθηκε να λύσει ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία κληροδότησε η υιοθέτηση της ελληνιστικής μεταφυσικής από τον χριστιανισμό.

Σύμφωνα με τους μύθους που αφηγούνταν οι γνωστικοί,

Στο απώτατο παρελθόν ο αληθινός Θεός απέκτησε θεϊκούς απογόνους (οι οποίοι αποκαλούνταν «Αιώνες»), διαδοχικές εκπορεύσεις του, στο πλαίσιο μίας μεταφυσικής ιεραρχίας οι οποίες κατά ζεύγη, παρήγαγαν δικούς τους απογόνους.

Μία καταστροφή έλαβε χώρα στη θεϊκή επικράτεια όταν ένας κατώτατος Αιώνας (συχνά ονομάζεται «Σοφία») ξέπεσε και αποχωρίστηκε από τους υπολοίπους, ενώ ταυτόχρονα απέκτησε έναν δικό του θεϊκό απόγονο.

Αυτός ο απόγονος, όντας γεννημένος έξω από τη θεϊκή επικράτεια, ήταν Κακός ή “πλανημένος”, κατ’ άλλες παραδόσεις και σε συνεργασία με τους δικούς του θεϊκούς απογόνους (οι οποίοι τότε ήρθαν σε ύπαρξη), τους “Άρχοντες”, δημιούργησε τον υλικό κόσμο, το κατώτατο στην ιεραρχία μεταφυσικό επίπεδο, ως τόπο φυλάκισης για την έκπτωτη Σοφία.

Με αυτό τον τρόπο έγινε γνωστός ως ο «Δημιουργός».

Οι γνωστικοί πίστευαν ότι εφόσον το ανθρώπινο σώμα είναι υλικό και κακό θα έπρεπε να το μεταχειρίζονται με αυστηρότητα, έτσι ώστε να πετύχουν την απελευθέρωση του πνεύματος από το σώμα, αλλά και την απαλλαγή από το σαρκικό φρόνημα. Επομένως οι γνωστικοί προωθούσαν έναν ιδιαιτέρως ασκητικό τρόπο ζωής.Oroskopos.tv

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 14850 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Συνεντεύξεις

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα

Σώμα και Ψυχή !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Πώς μπορεί να συνδεθεί το σώμα την ψυχή; Πώς δηλαδή θα μπορεί να υπάρξει αρμονική σ ...

Η Αφροδίτη του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Η γλυκιά Αφροδίτη, τι μυστήρια άραγε κρύβει; Είναι ένα πανέμορφο ουράνιο σώμα, αλλά ...

Τα Μάγια του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Υπάρχουν μάγια που να φέρνουν τον έρωτα;  Ασφαλώς. Πολλές, πάρα πολλές γυναίκες ξέρ ...

Διώξε μακριά την κακή ενέργεια !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Πιστεύεις ότι κάποιος ή κάτι σου έχει γίνει βραχνάς; Θεωρείς ότι υπάρχει μια κακή ε ...

Το θαύμα του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Ο έρωτας μας πεθαίνει; Ή μήπως μας ανασταίνει; Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει από έρ ...

Antiterra: Τι είναι ;

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Γνωρίζετε πού σας βγάζουν τα βήματά σας; Πάντα; Έχει τύχει ποτέ να νομίσετε ότι είσ ...

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter του Oroskopos.tv και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν στα άστρα!

Oroskopos.tv
© Copyright 2018, All Rights Reserved, Oroskopos.tv - Επικοινωνία - Όροι Χρήσης
14850 - από σταθερό 0,79€/1’ * και από κινητό 0,83€/1’ * *(ΜΕ ΦΠΑ + ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ Ή ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛ/ΝΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ)
9011 40 40 44 - από σταθερό 1,30€/1’ * και από κινητό 1,74€/1’ * *(ΜΕ ΦΠΑ + ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ Ή ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛ/ΝΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ)
* Γραμμή παραπόνων: 2142148020, Mediatel Λ.Κηφισίας 125-127, 11524, Αθήνα
Powered by digital4u