Aντιπεπονθός ! Κάρμα ; ( ΜΕΡΟΣ ΙΙ )

Aντιπεπονθός ! Κάρμα ; ( ΜΕΡΟΣ ΙΙ )
<p>3. Το αντιπεπονθώς στην χριστιανική θρησκεία – φιλοσοφία

Στο ΙΓ Κεφάλαιο στην παρ. 8 της Αποκάλυψις του Ιωάννη αναφέρεται το βιβλίο της ζωής, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι οι κάτοικοι της γης εκ των οποίων πολλοί είναι μη εγγεγραμμένοι.

Νεότερες δοξασίες υποστηρίζουν ότι ανάλογα με το Βιβλίο της ζωής είναι τα ακασικά αρχεία και υποστηρίζεται ότι οι μύστες, και τα ξεχωριστά προικισμένα άτομα μπορούν να επικοινωνούν συνειδητά με αυτά τα συμπαντικά αρχεία και να λαμβάνουν πληροφορίες.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα ο Έντγκαρ Kέισι, ο « κοιμώμενος προφήτης».

Επίσης στην αποκάλυψη του Ιωάννη διαβάζουμε ότι ( στην παρ. 10 του ίδιου κεφαλαίου) αναφέρεται ότι : «ει τις εις αιχμαλωσία απάγει εις αιχμαλωσίας υπάγει», ει τις εν μαχαίρα αποκτείνει, δει αυτόν εν μαχαίρα αποκτανθήναι.».

Στο Η κεφάλαιο της Γένεσης αναφέρεται « ο εκχέων αίμα ανθρώπου, αντί του αίματος αυτού εκχυθήσεται»

Πιο γλαφυρή περιγραφή της λειτουργίας του νόμου του αντιπεπονθότος από τις παραπάνω περικοπές στην Αγία Γραφή δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Περίπου όμοια με την παραπάνω περικοπή συναντάμε στο κατά Ματθαίον ΚΣΤ’ 52 όπου βλέπουμε τον Ιησού απευθυνόμενο σε ένα εκ των μαθητών του να του λέει : «απόστρεψον σου την μάχαιρα εις τον τόπο αυτής. Πάντες γαρ οι λαβόντες μάχαιραν εν μαχαίρα αποθανούνται»

Άριστα δε εκφράζει το νόμο του κάρμα το ευαγγελικόν ρητό «ό γαρ εάν σπείρει άνθρωπος τούτο και θερίσει»

Επίσης, στο κεφάλαιο ΣΤ’ 6 Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο αναφέρεται « Συ δε όταν προσεύχη εισέλθε εις το ταμιείον σου, και κλείσας την θύραν σου πρόσευξαι τω πατρί σου τω εν τω κρυπτώ, και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ» .

Τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμα απόδειξη περί της δοξασίας του νόμου του αντιπεπονθότος.

4. Το αντιπεπονθός στην σχέση των ανθρώπων

4α. Η φυσική διάσταση του αντιπεπονθός

Η φιλοσοφία του δικαίου ανέπτυξε τις δικαιïκές θεωρίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν οι νόμοι της κοινωνίας και επενδύθηκαν αυτοί με την ιδέα της δικαιοσύνης.

Σημαντική ρόλο στην διαμόρφωση των δικαιïκών θεωριών και συστημάτων που εφαρμόστηκαν ανά τους αιώνες διαδραμάτισε η αριστοτελική διδασκαλία για την δικαιοσύνη επηρεασμένη από τις διδασκαλίες του Πυθαγόρα και του Σωκράτη, που επισήμανε ότι το δίκαιο είναι ένα μέσο απονομής της δικαιοσύνης που εντάσσεται στο σύστημα των ηθικών αξιών με τη φράση « εν δε δικαιοσύνη συλλήβδην πάσα αρετή εστίν».

Τούτο σημαίνει την λειτουργία του νόμου του αντιπεπονθότως στην απόλυτον αυτού έννοια.

Έτσι το σύνολο των νόμων σε μια κοινωνία στοχεύει στην αποκατάσταση των αδικιών που υφίστανται οι άνθρωποι από τις άδικες πράξεις άλλων ανθρώπων και η αποκατάσταση δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνο σαν ανταποδοτική δικαιοσύνη μέσα στην έννοια του αντιπεπονθότος.

Κατά τον Αριστοτέλη « Έστιν δε δίκαιον και το αντιπεπονθός, ου μέντοι γε ως οι πυθαγόρειοι έλεγον. εκείνοι μεν γαρ ώοντο δίκαιον είναι, ά τις εποίησεν, ταυτ' αντιπαθείν (...) και το αντιπεπονθός δε δίκαιόν εστιν εν τω ανάλογον.» Αυτή η λειτουργία του νόμου του αντιπεπονθοτος προσδίδει στο αντιπεπονθος την φυσική διάσταση.

 

4β. Ηθική διάσταση του αντιπεπονθότος

Όταν οι τύψεις του συνειδότος, οι ερινύες των αρχαίων ελλήνων που λειτουργούν ελέγχωντας την συνείδηση του ανθρώπου για πράξεις που τέλεσαν σε βάρος άλλων ανθρώπων και γενικά για κάθε ανούσια πράξη για την οποία αυτοτιμωρείται ο αμαρτήσας, τότε προσδίδεται στο αντιπεπονθός η ηθική του διάσταση. Περίπτωση ηθικής διάστασης του αντιπεπονθότος, αναφέρει ο Ματθαίος στο ΚΖ της Βίβλου σύμφωνα με την οποία ο Ιούδας « λέγων, ήμαρτον παραδούς αίμα αθώων και ρίψας τα αργύρια εν τω ναω ανεχώρησε και απελθών απήγξατο».

Τέλος, η λειτουργία του κάρμα καθ’ όλη την διάρκεια των μετενσαρκώσεων και η προσμέτρηση και η αξιολόγηση των πράξεων του κάθε ατόμου προσδίδουν στο αντιπεπονθός την πνευματική του διάσταση.

Έτσι έχουμε απεριόριστη διανεμητική λειτουργία της δικαιοσύνης στα πλαίσια του νόμου του αντιπεπονθότος, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από τον άνθρωπο προς τον εαυτό του και από το θείο προς τον άνθρωπο.

 

Σε απασχολούν αναπάντητα ερωτήματα; Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα αισθηματικά σου; υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου; έχεις σχέση με παντρεμένο; θέλεις άμεσα επανασύνδεση; Θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας με τους αστρολόγους του OROSKOPOS.TV

Κάλεσε τώρα από : σταθερό ή κινητό στο 14850 με χρέωση μόνο 0,76 €/λεπτό με ΦΠΑ

Κάλεσε τώρα και θα λυθούν όλες σου οι απορίες !

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 14850 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Περισσότερα σχετικά άρθρα

Ο νόμος της αφθονίας

Ο νόμος της αφθονίας

Ο νόμος της αφθονίας

Υπάρχει ένα πολύ παράδοξο πράγμα στην γήινη πραγματικότητα που αφορά τον άνθρωπο. Όλη η φύση γύρω μας είναι πληθωριστική, όλα υπάρχουν...

Λέγεται ότι η ψυχή είναι αθάνατη

Λέγεται ότι η ψυχή είναι αθάνατη

Λέγεται ότι η ψυχή είναι αθάνατη

Η Αγία Γραφή το λέει καθαρά. Εκείνο που δίνει απροσμέτρητη αξία στον άνθρωπο είναι η αθάνατη ψυχή. Χάρη σ’ αυτήν ονομάσθηκε ο άνθρωπος...

Aντιπεπονθός ! Κάρμα ; ( ΜΕΡΟΣ Ι )

Aντιπεπονθός  !   Κάρμα ;  ( ΜΕΡΟΣ Ι )

Aντιπεπονθός ! Κάρμα ; ( ΜΕΡΟΣ Ι )

Ο άνθρωπος γεννιέται και ζει υπό τις επιδράσεις της μοίρας του, η οποία έχει καθορισθεί ως αποτέλεσμα των πράξεών του σε προηγούμενες...

Τι Συμβολιζουν τα Συμβολα!

Τι Συμβολιζουν τα Συμβολα!

Τι Συμβολιζουν τα Συμβολα!

Υπάρχουν σύμβολα στην καθημερινότητά μας; Είτε το σκεφτούμε πολύ ή όχι, τα σύμβολα κατέχουν ένα μέρος της ζωής μας. Από τα όνειρά μας το...

5η Διασταση

5η Διασταση

5η Διασταση

Υπάρχει η Πέμπτη Διάσταση; Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια «μετατόπιση των Αιώνων», όπως είχε προβλεφθεί από τους αρχαίους, είμαστε πράγματι...

Μορφεας

Μορφεας

Μορφεας

Ξέρετε ποιος σας στέλνει τα όνειρα; Ξέρετε ποιο είναι το νησί που κατοικεί ο ύπνος; Ο ύπνος είναι μια λειτουργία που υπάρχει σε όλους τους...