Ο κατακλυσμός του Δάρδανου !


Ο τρίτος και τελευταίος κατακλυσμός της ελληνικής μυθολογίας,

Είναι ο κατακλυσμός του Δάρδανου, ο οποίος  ήταν γιος του Δία και της Ηλέκτρας κόρης του Άτλαντα.

Όταν μια μεγάλη πλημμύρα σκέπασε την Αρκαδία και τα βουνά δεν αρκούσαν για να θρέψουν τους κατοίκους, τότε ο Δάρδανος, ο μεγαλύτερος αδελφός του ο Ιασίων και η αδελφή τους η Αρμονία με τους υπόλοιπους Αρκάδες πήγαν στη Σαμοθράκη όπου  έκτισαν ναό προς τους θεούς.

Ενώ στην Αρκαδία παρέμειναν ο Δίμας με κάποιους λιγοστούς κατοίκους.

Σχετικά με το μέρος που βρέθηκε ο Δάρδανος στην διάρκεια του κατακλυσμού οι απόψεις διίστανται, την  επικρατούσα άποψη εκφράζει ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς (1ος αιώνας π.χ.) που λέει ότι ήρθε στην Σαμοθράκη από την Αρκαδία μετά από τοπικό κατακλυσμό.

Ο Βιργίλιος αναφέρει στην Αινειάδα ότι ήρθε από κάποιο νησί δυτικά του Ατλαντικού την Εσπερία μετά από πλημμύρα

Την εποχή που ο Δάρδανος είναι με τα αδέλφια του στην Σαμοθράκη,

Μεγάλος κατακλυσμός κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού το οποίο επικοινωνούσε με την απέναντι γη της Μακεδονίας με νερά, και οι κάτοικοι κατέφυγαν στο ψηλότερο βουνό του νησιού για να σωθούν.

Όταν ο κατακλυσμός τέλειωσε ήρθε στο νησί της Σαμοθράκης ο Κάδμος που παντρεύτηκε την αδελφή του Δάρδανου Αρμονία.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του ο Ιασίων είχε ερωτική επαφή με την θεά Δήμητρα γι’ αυτό και ο Δίας τον κατακεραύνωσε για να τον τιμωρήσει.

Ο ίδιος ο Δάρδανος αναχώρησε με πλοία απέναντι στην Μικρά Ασία στο όρος Ίδη εκεί ξαναπαντρεύτηκε την Βάτεια αφού η πρώτη του σύζυγος Χρυσή κόρη του γίγαντα Πάλλαντα δεν ζούσε.

Με την πρώτη σύζυγο του Χρυσή ο Δάρδανος είχε αποκτήσει δύο γιούς τον Ιδαίο και τον Δείμαντα ενώ με την Βάτεια κόρη του βασιλιά Τεύκτρου απέκτησε αργότερα τον Εριχθόνιο και τον Ίλο.

Μετά τον θάνατο του Τεύκτρου,

Ο Δάρδανος τον διαδέχθηκε στον θρόνο και βασίλευσε 31 χρόνια ως τον θάνατο του ονομάζοντας το βασίλειο Δαρδανία και ίδρυσε την ομώνυμη πόλη Δαρδανία σε πολύ ψηλό σημείο, ώστε να εξασφαλίσει ότι εάν επαναληφθεί κατακλυσμός η πόλη δεν θα βυθιστεί.

Διάδοχος του Δάρδανου ήταν ο Εριχθόνιος γιός του με την Βάτεια και εγγονός του Τεύκτρου όπως ήταν η επιθυμία του πεθερού του, ο άλλος του γιος ο Ίλος πέθανε πρόωρα πρίν τον Δάρδανο, τον Εριχθόνιο διαδέχθηκε ο γιος του Τρώας ο οποίος με την σύζυγο του Καλλιρόη κόρη του θεού Σκαμάνδρου απέκτησε τον Ασσαράκο, τον Ίλο, τον Γανυμήδη και την Κλεοπάτρα.

Ο Τρώας έδωσε το όνομα του στην ευρύτερη περιοχή Τροία, ο γιος και διάδοχος του Ίλος ίδρυσε την νέα πρωτεύουσα του βασιλείου το Ίλιο ή Τροία την μυθική πόλη του Ομήρου περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιότερα από την παλιά πρωτεύουσα Δαρδανία που ίδρυσε ο προπάππους του αφού ο φόβος του κατακλυσμού είχε οριστικά περάσει.

Σύμφωνα με τον μύθο,

Μετείχε και σε αγώνες του βασιλιά της Φρυγίας όπου βγήκε νικητής σε όλα τα αγωνίσματα. Σαν έπαθλο πήρε 50 άνδρες, 50 γυναίκες και μια αγελάδα με βούλες στο τρίχωμα.

Ο βασιλιάς της Φρυγίας τον συμβούλευσε να ιδρύσει πόλη εκεί που το ζώο θα σταματούσε όπως και έκανε.Ο Λαομέδοντας διαδέχθηκε τον πατέρα του Ίλο.

Το βασίλειο του Λαομέδοντα κατέστρεψε ο Ηρακλής τον οποίο είχε εξαπατήσει, μάλιστα ο Ηρακλής σκότωσε και όλους τους γιους του εκτός από τον μικρότερο Ποδάκρο τον γνωστό βασιλιά Πρίαμο.

Επί Πριάμου συζύγου της Εκάβης καταστράφηκε το βασίλειο της Τροίας από φωτιά που άναψαν οι Αχαιοί ύστερα από τον γνωστό δεκαετή πόλεμο της Ιλιάδας.

Από μια μικρή ομάδα απογόνων του Δαρδάνου που διασώθηκε με αρχηγό τον Αινεία ανιψιό του Πριάμου ίδρυσαν την Ρώμη μεταναστεύοντας στην Ιταλία.

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (γύρω στο 80 π.χ. – 20 π.χ.),

Ο κορυφαίος Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας επισκέφτηκε ο ίδιος την Σαμοθράκη και έμαθε όλους τους μύθους από τους ίδιους τους κατοίκους σχετικά με τον Δάρδανο και τον κατακλυσμό.

Λέει ότι η καταγωγή των κατοίκων της Σαμοθράκης ήταν από την Σάμο και την Θράκη από όπου πήρε το νησί το όνομα του.

Οι κάτοικοι ήρθαν στον νησί σε πανάρχαιες εποχές. Από τους κατοίκους της καταγόμενους από την Θράκη μυήθηκαν οι Σαμοθράκιοι στα Ορφικά μυστήρια και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επισκέφτηκε ο Κάδμος το νησί για να παντρευτεί τελικά την Αρμονία.

Ο κατακλυσμός την εποχή που βρισκόταν ο Δάρδανος,

Προήλθε από τα στενά των Δαρδανελίων από όπου τα νερά εισήλθαν από την Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο με μεγάλη ορμή καταποντίζοντας όλες τις πεδινές εκτάσεις της Σαμοθράκης και τις μετέτρεψε στην θάλασσα.

Σώθηκαν μόνο οι κάτοικοι που πρόλαβαν να καταφύγουν στο βουνό ανάμεσα τους ο Δάρδανος και τα αδέλφια του εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το νησί, ευχαριστώντας θερμά τους θεούς ίδρυσαν πολλούς βωμούς για την σωτηρία τους.Oroskopos.tv

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 14850 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Συνεντεύξεις

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα

Σώμα και Ψυχή !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Πώς μπορεί να συνδεθεί το σώμα την ψυχή; Πώς δηλαδή θα μπορεί να υπάρξει αρμονική σ ...

Η Αφροδίτη του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Η γλυκιά Αφροδίτη, τι μυστήρια άραγε κρύβει; Είναι ένα πανέμορφο ουράνιο σώμα, αλλά ...

Τα Μάγια του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Υπάρχουν μάγια που να φέρνουν τον έρωτα;  Ασφαλώς. Πολλές, πάρα πολλές γυναίκες ξέρ ...

Διώξε μακριά την κακή ενέργεια !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Πιστεύεις ότι κάποιος ή κάτι σου έχει γίνει βραχνάς; Θεωρείς ότι υπάρχει μια κακή ε ...

Το θαύμα του Έρωτα !

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Ο έρωτας μας πεθαίνει; Ή μήπως μας ανασταίνει; Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει από έρ ...

Antiterra: Τι είναι ;

In category Ψυχολογία - Μεταφυσική

Γνωρίζετε πού σας βγάζουν τα βήματά σας; Πάντα; Έχει τύχει ποτέ να νομίσετε ότι είσ ...

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter του Oroskopos.tv και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν στα άστρα!

Oroskopos.tv
© Copyright 2018, All Rights Reserved, Oroskopos.tv - Επικοινωνία - Όροι Χρήσης
14850 - από σταθερό 0,79€/1’ (με ΦΠΑ + Τέλος Συνδρομητών Σταθερής Τηλ/νίας) και από κινητό 0,76€/1’ (με ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλ/νίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ)
9011 40 40 44 - από σταθερό 1,30€/1’ (με ΦΠΑ + Τέλος Συνδρομητών Σταθερής Τηλ/νίας) και από κινητό 1,58€/1’ (με ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλ/νίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ)
* Γραμμή παραπόνων: 2142148020, Mediatel Λ.Κηφισίας 125-127, 11524, Αθήνα
Powered by digital4u