Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Δέσποινα Στυλιανοπούλου και Νίκος Ρίζος


Η υπηρέτρια της κωμωδίας

Ταμένη να ακολουθεί την Τέχνη, η μέγιστη “υπηρέτρια”  της Υποκριτικής Δέσποινα Στυλιανοπούλου είναι μια γνήσια Καρκίνος με ωροσκόπο στους καλλιτεχνικούς Ιχθύς. Μάλιστα, ο κυβερνήτης του ωροσκόπου της ο Ποσειδώνας βρίσκεται παρέα με τη Σελήνη της στην Παρθένο και στον έκτο οίκο, δείχνοντας καθαρά τον επαγγελματικό δρόμο της καλλιτεχνίας που θα ακολουθούσε η Δέσποινα.

Ο αστρολογικός της χάρτης από τον Γιώργο Ματσάγγο

Γεννημένη σε έναν από τους πιο ευλογημένους τόπους της Ελλάδας, στη Μεσσηνία, είχε την τύχη να προέρχεται από μια ζεστή και αγαπημένη οικογένεια, γεγονός που παίζει σπουδαίο ρόλο για μια Καρκίνο (το σπίτι και η οικογένεια αποτελούν το “έμβλημα” του ζωδίου). Είναι σίγουρο ότι με αυτή την πλανητική διάταξη, το μικρό “Δεσποινάκι” από τα πρώτα της βήματα θα ασχολιόταν με χαρά με τις δουλειές του σπιτιού. Ίσως όχι μόνο με το σκούπισμα και το συμμάζεμα, αλλά και με την γη που περιέβαλλε το πατρικό της και χάριζε πλούσια τα δώρα της που κατέληγαν στο τραπέζι του σπιτιού. Η ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης σε ωροσκόπια όπως αυτό της Δέσποινας γίνεται συχνά φανερή από την παιδική ηλικία.

Στην περίπτωση της, το “timing” του ερχομού της στη ζωή συνέπεσε με την έκρηξη ενός πολέμου που στιγμάτισε τη γενιά της αλλά και ολάκερο τον προηγούμενο αιώνα. Ο πόλεμος του ’40 την βρίσκει να παρακαλάει Ιταλούς και Γερμανούς επίδοξους κατακτητές  για τα αυτονόητα: Λίγη κουραμάνα για το ….στομάχι που συχνά γουργούριζε. Αναγκασμένη να τρώει συχνά ….λεμόνια συνηθίζει στην ξινή γεύση της ζωής.  Ποιος να της έλεγε τότε ότι δεκάδες χρόνια μετά θα ξανά έβρισκε μπροστά της τους εγγονούς των κατακτητών που μέσα από τα μνημόνια θα την έφερναν και πάλι μπροστά στην ανέχεια, με τα μνημόνια που της στέρησαν την τιμητική σύνταξη!!

Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται, αλλά ανάμεσα σε αυτές τις πικρές στιγμές μια όμορφη, συναρπαστική ζωή περιμένει την ενθουσιώδη και αυθόρμητη Δέσποινα!! Μια ζωή που δεν ήταν πάντοτε εύκολη καθώς ο “χθόνιος” Πλούτωνας βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο της, ορθώνοντας συχνά εμπόδια αλλά και φέρνοντας απώλειες που θα την συνθλίψουν όπως οι μυλόπετρες την ελιά. Μια “συντριβή” που βγάζει το λάδι, τον εσωτερικό θησαυρό!!  Με την έντονη διαίσθηση που της προσδίδει η δύσκολη σύνοδος Ήλιου-Πλούτωνα “μυρίζεται” ακόμα και τον θάνατο: η Δέσποινα πέρα από καταπληκτική μαγείρισσα, τραγουδίστρια και ηθοποιός είναι και ένα παντοδύναμο μέντιουμ!! Οι “δονήσεις” του σύμπαντος που προσλαμβάνει, συχνά φέρνουν φόβο για το σκοτάδι που συνδέεται με τη “άλλη πλευρά”. Όπως περιγράφει η ίδια, τόσο στο χαμό του πρώτου συντρόφου της όσο και σε εκείνον του αδελφού της είχε ένα “απροσδιόριστο προαίσθημα”. Η έντονη ευαισθησία του Καρκίνου πολλαπλασιασμένη από τον ωροσκόπο στους διορατικούς Ιχθύς ανοίγει συχνά τους δακρυγόνους αδένες της που ρέουν: Η Δέσποινα, γεννημένη για να κάνει τον κόσμο να γελάει, έχει το κλάμα στο ….τσεπάκι της -και δυστυχώς, όχι για υποκριτικούς λόγους!!

Με τον βιαστικό Άρη στους Διδύμους και στον τρίτο ηλιακό οίκο η πρώτη της θεατρική εμφάνιση γίνεται σε ηλικία εννέα  ετών για την “Φιλική Εταιρεία” -μια παράσταση του Δημοτικού σχολείου. Ο γυμνασιάρχης-φιλόσοφος πατέρας (Ήλιος) ονόματι Φώτης αρχίζει από τότε να ανησυχεί αφού προτιμά να δει την κόρη του ως αοιδό του Κλασσικού ρεπερτορίου. Μια επιθυμία του που θα πραγματοποιηθεί -κατά μια έννοια- λίγο αργότερα, όταν η Δέσποινα έρθει στην Αθήνα και παράλληλα με το γυμνάσιο γραφτεί στο Ωδείο Αθηνών. Όμως το ….”πεπρωμένο φυγείν αδύνατο” και σύντομα μια σειρά από “συμπτώσεις” (Δίας τρίγωνο Ουρανός) θα την οδηγήσουν στη σχολή θεάτρου του Δημήτρη Ροντήρη. Η Δέσποινα δεν θα βρεθεί “από τα αλώνια στα σαλόνια”, αλλά στο θέατρο που θα γίνει σπίτι της, οικογένειά της, θα γίνει τα πάντα της!!

Πέρα από το αστείρευτο ταλέντο της ο Ποσειδώνας της θα την εφοδιάζει πάντα με πίστη, υπομονή και καρτερικότητα!! Αυτό είναι το βαρύ πυροβολικό της Δέσποινας, που έχει αγγέλους και Αγίους δίπλα της!! Τους εμπιστεύεται και τους λατρεύει. Η πίστη αυτή λειτουργεί και την ανεβάζει στα ουράνια. Η λατρεία της για τη μαγειρική (Καρκίνος)  εκδηλώνεται και ως “αρχόντισσα της κουζίνας” κατακτά το πανελλήνιο. Οι σολοικισμοί της εθνικής μας “υπηρέτριας” γίνονται παροιμιώδεις!!

Δέσποινα Στυλιανοπούλου πριν και μετά

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου έγινε 87 ετών

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Την γνώρισα πολύ περίεργα. Είμασταν στα live του X-Factor, και μάλιστα είχαμε εκπομπή πρωτοχρονιά. Πριν αρχίσουμε, κοιτάζοντας προς το κοινό που είχε μαζευτεί, εντόπισα έκπληκτος ανάμεσα τους και την Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Όταν ξεκινήσαμε και ο Σάκης ολοκλήρωσε τον πρόλογο της εκπομπής, πετάχτηκα και του είπα: «Σάκη μου να καλησπερίσουμε και την μεγάλη μας κωμικό Δέσποινα Στυλιανοπούλου, που σήμερα είναι στην παρέα μας», και την έδειξα. Την έδειξαν και οι κάμερες και ο κόσμος την καταχειροκρότησε. Ε, η Στυλιανοπούλου με λάτρεψε!

Έτσι, όταν αποφάσισε να βγάλει την αυτοβιογραφία της, και εγώ είχα τότε τις εκδόσεις Τετράγωνο, μου τηλεφώνησε να βρεθούμε. Πήγα στο σπίτι της στο Μαρούσι και μου είπε πως θέλει εμένα να επιμεληθώ και να κυκλοφορήσω το βιβλίο της. Πως όμως αποφάσισε να στρωθεί και να γράψει;

  • «Δεν ξέρω, από μόνο του μου προέκυψε. Μέσα στο κεφάλι μου άρχισαν τα γεγονότα της ζωής μου να καλπάζουν. Δεν ήξερα από πού ν΄ αρχίσω. Ήταν τόσα πολλά αυτά που ήθελα να πω…»

Το διάβασα απνευστί το χειρόγραφο της και διαπίστωσα πως έγραψε για πρώτη φορά ένα μεγάλο βιβλίο που έλεγε τα πάντα. Για τη σκοτεινιά της Κατοχής, για την επαρχία, για την Αθήνα, το Εθνικό θέατρο, για τον δάσκαλο της τον Ροντήρη, για τα πρώτα βήματα της στο σανίδι, για το «Δουλικό αμέσου δράσεως», για το ότι έγινε πρωταγωνίστρια μέσα σε μία νύχτα… Μόνο για τους έρωτες της δεν έγραψε πολλά. Αναφέρθηκε βέβαια στον Κώστα Καραγιάννη και στον Πέτρο Μήλα- που ήταν δύο άντρες σταθμοί στην ζωή της. Φυσικά και έγραψε και για τους ηθοποιούς και τους ανθρώπους που συνεργάστηκε, αγάπησε και θαύμασε.

  • «Η οικογένεια των ηθοποιών, όπως και κάθε οικογένεια, έχει τα καλά της και τα κακά της. Τα θετικά και τα αρνητικά. Εγώ θέλω να θυμάμαι μόνο τα καλά.»

Όπως λέει και ο Γιώργος Ματσάγγος, υπεύθυνος για το βιβλίο της είναι ο Άρης στους Διδύμους (γραφή) και στον τρίτο οίκο της (εκδόσεις). Το βιβλίο το ονόμασα Ηθοποιός αμέσου δράσεως, γιατί αυτό ήταν η Στυλιανοπούλου….

  • Το ξέρεις πως όποτε με ζήταγαν ήμουν πάντα παρούσα. Το 1967 θεωρήθηκε από πολλούς καλλιτεχνικούς κύκλους ως «έτος Στυλιανοπούλου» επειδή είχα συμμετάσχει σε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα σε ένα χρόνο!!!

Της τηλεφώνησα να της πω για το μεγάλο αφιέρωμα που της ετοιμάζουμε στο Oroskopos.tv και ενθουσιάστηκε. Έτσι βρεθήκαμε πάλι καθισμένοι στην κουζίνα του άνετου διαμερίσματος της στο Μαρούσι, με τα μπαλκόνια γύρω γύρω και τα δέντρα που μοιάζουν σαν να σκαρφαλώνουν. Μου μιλάει για την ζωή και την καριέρα της, και είναι σαν να ακούω προφορικά το βιβλίο της. Η Στυλιανοπούλου είναι φιλόξενη, κοκέτα (με περίμενε ντυμένη και μακιγιαρισμένη στην τρίχα), δοτική και γεμάτη ενέργεια.

Επειδή δεν είχε μαγειρέψει η ίδια ή η κυρία που έχει στο σπίτι, πήγαμε εκεί κοντά σε ένα ωραίο ταβερνάκι με μαγειρευτά φαγητά… και φεύγοντας βλέπω να της φέρνουν 2 σακούλες.  Φαντάστηκα πως πήρε φαγητό για το σπίτι. Όχι αγάπη μου. Για μένα τα παράγγειλε.

  • «Μόνος σου ζεις, σου πήρα λίγο μαγειρεμένο φαγάκι να έχεις»

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου γεννήθηκε στην Μεσσήνη, 8 Ιουλίου 1932. Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη, απ’ την οποία και αποφοίτησε το 1959. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία «Ξένος της νύχτας» και έκτοτε καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς. Ο πλέον συνηθισμένος ρόλος της ήταν της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που πετούσε συνέχεια «μαργαριτάρια».

Χάρισε το γέλιο στο κοινό μας και ακόμα το χαρίζει μέσω των συχνών επαναλήψεων των ταινιών της,  όπου με το σπάνιο ταλέντο της και το πηγαίο χιούμορ της, κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα με τους χαρακτηριστικούς τύπους της καμαριέρας, της υπηρέτριας, της σοφερίνας, της κολπατζούς, που θα τις θυμόμαστε για πάντα.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου υπήρξε από τους πιο χαρακτηριστικούς Β γυναικείους ρόλους. Τότε που στο σινεμά, φίλοι, γνωστοί κι ανταγωνιστές, ήταν μια παρέα…

Κινηματογράφος, Θέατρο, Ραδιόφωνο: μια ζωή τρέξιμο για την υπηρέτρια της ελληνικής κωμωδίας.Oroskopos.tv

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 875 876 86 86 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Συνεντεύξεις

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα

Μπέττυ Μαγγίρα

In category Άρθρα από τον Νίκο Μουρατίδη

Ένα γκριζογάλανο αστέρι που λάμπει επάνω από μια καθαρή λίμνη Η Μπέττυ Μαγγίρα είν ...

Βίκυ Κάβουρα

In category Άρθρα από τον Νίκο Μουρατίδη

Γοητευτική, μυστηριώδης, με έντονη & δυνατή προσωπικότητα. Η Βίκυ Κάβουρα είναι  ...

Φωτεινή Μπαξεβάνη

In category Άρθρα από τον Νίκο Μουρατίδη

Ζακέτα να πάρεις… Η Φωτεινή Μπαξεβάνη είναι μια από τις πιο αγαπητές ηθοποιούς τη ...

Λάκης Γαβαλάς

In category Άρθρα από τον Νίκο Μουρατίδη

Μια εκκεντρική φιγούρα με απίστευτο χιούμορ και ανατροπές. Τον Λάκη Γαβαλά τον γνω ...

Σπύρος Μπιμπίλας

In category Άρθρα από τον Νίκο Μουρατίδη

Ανεξάρτητη φύση & λάτρης της δικαιοσύνης Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι πάρα πολλά χρό ...

Χρυσηίδα Δημουλίδου

In category Άρθρα από τον Νίκο Μουρατίδη

Γοητευτική, λαμπερή με έντονη προσωπικότητα Η Χρυσηίδα Δημουλίδου προσαρμόζεται ...

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter του Oroskopos.tv και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν στα άστρα!

Oroskopos.tv
© Copyright 2024, All Rights Reserved, Oroskopos.tv - Επικοινωνία - Όροι Χρήσης
875 876 86 86 - από σταθερό 0,79€/1’ * και από κινητό 0,83€/1’ * *(ΜΕ ΦΠΑ + ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ Ή ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛ/ΝΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ)
9011 40 40 44 - από σταθερό 1,30€/1’ * και από κινητό 1,74€/1’ * *(ΜΕ ΦΠΑ + ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ Ή ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛ/ΝΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ)
* Γραμμή παραπόνων: 2142148020, Mediatel Λ.Κηφισίας 125-127, 11524, Αθήνα
Powered by OroskoposTV
Κλήση 8758768686
error: Content is protected !!