Ο Κύκλος Kondratiev


Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μοντέλα πρόγνωσης των σύγχρονων μελετών μελλοντικής εκπλήρωσης είναι η μέθοδος Κύκλων Kondratiev.

Πρόκειται για ένα κανονικό μοτίβο με ανοδικές και καθοδικές τάσεις στην οικονομία, που κυμαίνεται από 50 έως 60 έτη.

Ο κύκλος αυτός βασίζεται στη συλλογική μετατόπιση του ενδιαφέροντος των κοινωνιών σε νέες θεματικές, που προκαλείται από την εμφάνιση νέων τεχνολογιών η οποία επιφέρει επανάσταση τόσο την οικονομία όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Ο Γερμανός οικονομολόγος και αστρολόγος Δρ Christof Niederwieser εντόπισε μια στενή σχέση μεταξύ του κύκλου Kondratiev με τον αστρολογικό Κύκλος Ουρανού-Πλούτωνα και έχει δημιουργήσει μια σύνθεση: το μοντέλο Astro-Kondratiev.

Οι Κύκλοι είναι η θεμελιώδης βάση του αστρολογικού συστήματος. Το κύκλωμα της γέννησης, της ανάπτυξης, το αποκορύφωμα, η σύμπτυξη και η ολοκλήρωση για μια νέα γέννηση αντανακλάται στις κοσμικές δονήσεις, όπως στο σεληνιακό κύκλο, στην πορεία του ήλιου και των πλανητών μέσα από το ζωδιακό κύκλο ή τις όψεις μεταξύ των πλανητών. Από αυτό το πλέγμα των αστρολογικών κύκλων η ατομική ποιότητα αναδύεται σε μια στιγμή ή σε μια μεγαλύτερη περίοδο.

Οι Κύκλοι διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο και σε άλλους τομείς της επιστήμης. Για παράδειγμα, στους τομείς της φιλοσοφίας και της ιστορίας οι κυκλικές θεωρίες της πολιτικής εξέλιξης έχουν γραφτεί από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Κικέρωνα και τον Μακιαβέλι και οι κυκλικές θεωρίες της πολιτιστικής μορφολογίας παρουσιάστηκαν από τους Giambattista Vico, Leo Frobenius, Oswald Spengler και Arnold Toynbe.

Σε θέματα οικονομικών επιστημών υπάρχουν κύκλοι της αγοράς, του εμπορίου κύκλων, περίοδοι επιχειρηματικών κύκλων και ο κύκλος ζωής του προϊόντος. Είναι λογικό να ρωτήσει κάποιος τότε αν υπάρχει κάποια αντιστοιχία μεταξύ αυτών κύκλων και των αστρολογικών αστερισμών.

Ένα από τα πιο διάσημα μοτίβα μακροοικονομίας είναι ο Κύκλος Kondratiev, που ονομάζεται επίσης Διακύμανση Kondratiev. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1926 σε ένα άρθρο από τον Nikolai Kondratiev (1892-1938), ιδρυτικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μόσχας.

Ο ίδιος προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία της ύπαρξης “μακρών κυμάτων στην οικονομική ζωή” αναλύοντας ένα ευρύ φάσμα των ιστορικών οικονομικών στοιχείων και στατιστικών που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή: μακροπρόθεσμη εξέλιξη των δεικτών τιμών των βασικών προϊόντων, των επιτοκίων, των κρατικών ομολόγων, του εξωτερικού εμπορίου, της παραγωγής άνθρακα, σιδήρου και χάλυβα, της ιδιωτικής αποταμίευσης ή των μισθών των διαφόρων βιομηχανιών.

Μια σημαντική ομοιότητα προέκυψε σε όλες αυτές τις σειρές δεδομένων:

Μια περίοδος ανάκαμψης περίπου 25 χρόνων την ακολούθησε μια πτωτική πορεία παρόμοιου μήκους.

Ο Kondratiev έψαξε για μοτίβα εμπειρικών προτύπων που σχετίζονται με αυτόν τον κύκλο. Και βρήκε έναν ισχυρό συσχετισμό με σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Κατά την έναρξη κάθε κύκλου νέες τεχνολογικές καινοτομίες προκύπτουν και φέρνουν επανάσταση στις μεθόδους παραγωγής, καθώς και στην παγκόσμια διάρθρωση της αγοράς.

Αυτές οι καινοτομίες βρίσκουν τις πρώτες πρακτικές εφαρμογές για τις μαζικές αγορές και συνεπώς συγκεντρώνουν αρκετό κεφάλαιο για να κάνουν τις επενδύσεις στο νέο τομέα κερδοφόρα. Η νέα αγορά αρχίζει να ανθίζει και σύντομα γίνεται η νέα παγκόσμια αγορά μολύβδου για παράδειγμα.

Η πρώτη γνωστή Διακύμανση Kondratiev ξεκίνησε από την ατμομηχανή και το μηχανικό αργαλειό. Με βάση αυτές τις βασικές τεχνολογίες η Βιομηχανική Επανάσταση άρχισε γύρω στα 1790 και προκάλεσε μια τεράστια οικονομική ανάκαμψη. Από το 1815, ο τομέας αυτός φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και τελικά οδήγησε σε παρακμή και ύφεση. Κατά την περίοδο κάμψης του πρώτου κύκλου, είχαν εφευρεθεί οι βασικές τεχνολογίες του δεύτερου κύκλου.

Ο Kondratiev προσδιορίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο ατμού (1825), την τουρμπίνα (1824-1827), το τσιμέντο Πόρτλαντ (1824), τη μηχανική θεριζοαλωνιστική (1831), τον τηλέγραφο (1832), το περιστροφικό πιεστήριο (1846) και τη μηχανή σποράς (1847 )

Η αυξανόμενη πρακτική χρήση αυτών των καινοτομιών ξεκίνησε το δεύτερο Κύκλο Kondratiev κυμάτων γύρω στο 1850.

Τα μαζικά μέσα μεταφοράς και επικοινωνίας έγιναν νέες κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης.

Για ένα τέταρτο του αιώνα, η οικονομία γνώρισε μια τεράστια έκρηξη. Αλλά το 1873 η σιδηροδρομική φούσκα σκάει και ξεκινάει μια οικονομική ύφεση που κράτησε για είκοσι χρόνια.

Στη δεκαετία του 1890 η Τρίτη Διακύμανση Kondratiev άρχισε με την άνοδο μιας νέας τεχνολογίας πυρήνα: την ηλεκτρική ενέργεια. Αμέτρητα τα νέα προϊόντα. Σε συνδυασμό με μια άλλη νέα εφεύρεση – τη γραμμή συναρμολόγησης – ήρθε η επανάσταση στην παραγωγή.

Η εποχή της σύγχρονης μαζικής παραγωγής άρχισε. Ο τρίτος κύκλος έφερε στη μετάβαση προς τη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία.

Όταν ο Κοντράτιεφ δημοσίευσε τα ευρήματά του το 1926, ήταν πεπεισμένος ότι ο κύκλος αυτός θα φτάσει σύντομα τα όρια της ανάπτυξής του και ότι η εποχή της παρακμής ήταν επόμενο να έρθει. Είχε δίκιο.

Τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της πρόβλεψής του, η “Μαύρη Πέμπτη” άνοιξε την σοβαρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η οικονομία του κόσμου υποχώρησε σε μια δεκαετία υπερπληθωρισμού, η μαζική ανεργία και η σοβαρή κατάθλιψη σκέπασε την Ευρώπη και την Αμερική.

Το πέμπτο Kondratiev Wave ξεκίνησε στη δεκαετία του 1980 με την εμφάνιση της τεχνολογίας των πληροφοριών. Οι Υπολογιστές έγινε ένα εργαλείο για όλους. Η βιομηχανία του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων άρχισε να κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά.

Όταν η Νέα Οικονομία – ή μάλλον η φούσκα της – έσκασε το 2001, πολλοί οπαδοί του Kondratiev διακήρυξαν ότι η κορύφωση αυτού του κύκλου είχε επιτευχθεί και προέβλεψαν μια κάμψη για το μέλλον. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της παρακμής θα αναπτυχθούν οι βασικές τεχνολογίες για την επερχόμενη έκτη περίοδο Kondratiev κυμάτων.

Ο κύκλος Kondratiev και η κινητικότητα της σχέσης Ουρανού-Πλούτωνα
Οι νέες τεχνολογίες πυρήνα έχουν προκαλέσει ένα ριζικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, μια επανάσταση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και μοντέλων σκέψης, μια βαθιά συλλογική αλλαγή παραδείγματος.

Αυτό το πρότυπο είναι τυπικό για τον κύκλο Ουρανού-Πλούτωνα:

Νέες ιδέες και τεχνικές καινοτομίες (Ουρανός) διαταράσσουν και καθιερώνουν συστήματα και ιδεολογίες με δύναμη (Πλούτωνας) που θα γίνουν το νέο κύριο θέμα για τις μάζες (Πλούτωνας).

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αυτού του αρχέτυπου λαμβάνει χώρα κάτω από τις μεγάλες σκληρές όψεις: της συνόδου, της αντίθεσης και του τετραγώνου. Στην πρωτοποριακή εργασία του “Cosmos και Ψυχή» ο καθηγητής Richard Tarnas συνδέει αυτές τις όψεις ανάμεσα σε Ουρανό και Πλούτωνα με πολλές από τις μεγάλες επαναστάσεις, εφευρέσεις και οικονομικές κρίσεις της ανθρωπότητας που έχουν λάβει χώρα ως πιο εμφανής εκδήλωση της μοίρας του συλλογικού ανθρώπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν πυρήνα ετών, μια περίοδο 7 έως 10 ετών, όπου λαμβάνουν χώρα οι μετατοπίσεις παραδείγματος.

Κατά τη σύγκριση των αστρολογικών ενεργοποιήσεων Ουρανού-Πλούτωνα με τα σημεία καμπής των κυμάτων Kondratiev, θα παρατηρήσουμε ότι είναι απολύτως όμοια, μέχρι τη δεκαετία του 1920.

Οι σύνοδοι και οι αντιθέσεις σηματοδοτούν την απαρχή του Κύκλου Kondratiev.

Οι όψεις τετραγώνου επισημαίνουν τα χρόνια κατά τα οποία τα κύματα Kondratiev έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους και εισέρχονται σε φάση επιβράδυνσης τους.

Η τόσο απόλυτη ταύτιση των κινήσεων του Ουρανού με τον Πλούτωνα με ένα καθαρά μακροοικονομικό μοντέλο είναι φυσικά πολύ εντυπωσιακή. Μας πληροφορεί ταυτόχρονα ότι, μιας και έχουμε ζήσει τα απανωτά τετράγωνα Ουρανού – Πλούτωνα που χαρακτηρίζουν την γενιά μας, πρόκειται να εισέλθουμε σύντομα σε μια εντελώς νέα οικονομική φάση, με εντελώς νέα δεδομένα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι.



Oroskopos.tv

Επιλέξτε μας κι εσείς! Γιατί εμείς μιλάμε με αποδείξεις! 875 876 86 86 η πιο χαμηλή χρέωση της αγοράς!

Συνεντεύξεις

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα

Οι Επτά Ακτίνες !

In category Αστρολογία για Προχωρημένους

Ποιες είναι και τι σημαίνουν οι επτά ακτίνες του σύμπαντος; Οι επτά ακτίνες, είναι ...

Ακινησία στο Σκοτάδι !

In category Αστρολογία για Προχωρημένους

Τι συμβαίνει όταν ένα Άστρο δεν κινείται; Όταν οποιοσδήποτε Πλανήτης είναι ανάδρο ...

Ανάδρομοι Πλανήτες : Η Ανατροπή !

In category Αστρολογία για Προχωρημένους

Γιατί ο άνθρωπος φοβάται τον ανάδρομο πλανήτη, γενικά; Ποιος είναι ο λόγος που η αν ...

Αντάρης το Πεπρωμένο !

In category Αστρολογία για Προχωρημένους

Ο Αντάρης, γνωστός διεθνώς σαν Antares, είναι ο πιο φωτεινός αστέρας του αστερισμού το ...

Αστρολογική Κλείδα !

In category Αστρολογία για Προχωρημένους

Τι είναι η Κλείδα στην αστρολογία; Πρόκειται για μια πανάρχαια παράδοση από την αυ ...

Γενέθλιοι πλανήτες σε στάση !

In category Αστρολογία για Προχωρημένους

Έχουμε μια κάποια αντίληψη για το μπορούμε να περιμένουμε όταν στο γενέθλιο αποτύ ...

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter του Oroskopos.tv και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν στα άστρα!

Oroskopos.tv
© Copyright 2024, All Rights Reserved, Oroskopos.tv - Επικοινωνία - Όροι Χρήσης
875 876 86 86 - από σταθερό 0,79€/1’ * και από κινητό 0,83€/1’ * *(ΜΕ ΦΠΑ + ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ Ή ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛ/ΝΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ)
9011 40 40 44 - από σταθερό 1,30€/1’ * και από κινητό 1,74€/1’ * *(ΜΕ ΦΠΑ + ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ Ή ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛ/ΝΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ)
* Γραμμή παραπόνων: 2142148020, Mediatel Λ.Κηφισίας 125-127, 11524, Αθήνα
Powered by OroskoposTV
Κλήση 8758768686
error: Content is protected !!